Odprta Kuhinja

Zloženka s porom

Odpri galerijo
A+   A-
Jedci bodo navdušeni!Priprava: 10 minut; čas peke 30–40 minut. Za model 20x30 cm.

Sestavine


- 750 g–1 kg pora
- 250 g sira v slanici
- 500 g albuminske skute (rikote)
- 125 g pretlačene skute, 5 jajc
- muškatni orešček, žlička soli
- 10 listov vlečenega testa
- oljčno olje ali kajmak za premaz

Priprava


1. Por očistimo, narežemo, stresemo v slan krop. Ko voda znova zavre, ga blanširamo minuto. Dobro ga odcedimo, vodo pa prihranimo za juho naslednji dan.

2. Pečico vklopimo na 200 stopinj. Za nadev grobo naribamo sir v slanici, nadrobimo rikoto, solimo, začinimo z muškatnim oreščkom. Vmešamo jajca in nazadnje napol ohlajen por.

3. Model narahlo pomastimo z oljem ali raztopljenim kajmakom. Na model položimo prvi list testa tako, da je dno povsem pokrito, preostanek testa pa visi čez rob modela na eni strani. Testo pokapamo z maščobo in nanj položimo nov list testa, vendar naj zdaj gleda preostanek čez nasprotni rob.

4. Na testo tanko namažemo nekaj nadeva, znova položimo list testa, kakor prvega, tanko nadevamo z nadevom in to ponavljamo križemkražem do zadnjega lista testa, da porabimo ves nadev.

5. Zdaj položimo na nadev zadnji list testa, ga pokapljamo z maščobo in zavihamo navznoter tudi vse konce prejšnjih listov, vendar vsakega pokapamo z maščobo, da se ne bodo zlepili, ampak med peko privlačno in hrustljavo razslojili.

6. Model porinemo v segreto pečico in pečemo 30–40 minut. Ponudimo toplo z rdečo peso iz kozarca.
Opomba: Uporabite ves por, tudi zeleni del.

Naredimo vnaprej: Meni zelo pomaga, če si vnaprej pripravim nadev ali vsaj blanširam por.

Priporočamo še: Božanska juha iz rdečega zelja

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 25.1.2019 ob 16:01

Več iz te teme:

prilogeporzloženka

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.