Odprta Kuhinja

Zrezki z bezgovim sirupom

A+   A-
Bezeg v kratkem času svojega cvetenja vsebuje vrsto spojin, ki mu dajejo izjemno aromo. Nekatere med njimi so popolnoma identične kot pri burbonkah, najbolj dišečih med vrtnicami. Čeprav si včasih težko predstavljamo, se ta aroma dobro ujema z mesnimi jedmi. Poskusite tudi sami.


Sestavine


- 2 manjša svinjska zrezka
- 0,5 dl bezgovega sirupa, 1 dl belega vina
- ščepec soli, popra in muškatnega oreščka, večja čebula

Priprava


1. Na vročem olju na hitro zapečemo zrezka. Prestavimo ju iz ponve, vanjo dodamo še žlico olja ter zlato rumeno popražimo čebulo. Začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom ter zalijemo z vinom in bezgovim sirupom. Nato vrnemo meso in kuhamo, dokler tekočina ne povre.

2. Ponavadi je dovolj okoli 10 minut. Postrežemo s kašo ali testeninami.
Namig: Tako dobimo jed, ki še najbolj spominja na medeno omako, aroma bezga pa ji da drobno posebno noto.

In še: Nabiralci, ki res dobro poznajo to rastlino, bi ob tem receptu lahko postregli še medvedovo taco, kakor pravimo navadnemu dežnu. To je ena najljubših divjih zelenjadnic mnogih nabiralcev po vsem svetu. V teh dneh je še posebno zanimiva, saj so stebla sočna ter hitro nabrana in olupljena za pripravo v kuhinji. Navadni dežen ni tisti tujerodni orjaški dežen, ki v kombinaciji s soncem povzroča hude opekline na koži.

Preverite še: Kako pravilno shraniti sveža zelišča, da bodo zdržala čim dlje

Fotografija: Katja Rebolj
Datum Objave: 31.5.2019 ob 14:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: