Grahova juha z »veroniko« in koprivami

Za dva krožnika.

Veronika sp. ali jetičnik je zdravilna rastlina. Njene učinkovine so malo poznane, zato je prav, da jo v kulinariki uporabljamo v majhnih količinah. Večina zdravilnih učinkov je znanih iz ljudskega zeliščarstva, v katerem se priporoča pri obolenju dihal in za boljšo presnovo, saj jo z grenčinami spodbuja. Uporabili smo količino, primerljivo s tisto, ki jo uporabljamo v čajih. Tako v današnjem receptu nastopa kot začimba. Ni treba, da je je veliko, da se njena aroma izrazi.

Sestavine

– 250 g graha iz zamrzovalnika
– 10 vršičkov jetičnika
– 10 vršičkov koprive
– sol, poper

Priprava

1. Grah damo v posodo in dolijemo toliko vode, da ga prekrije. Skuhamo do mehkega.

2. Jetičnik in koprive operemo ter stresemo v blender. Dodamo sol, poper in prilijemo vroč kuhan grah. Dobro zmeljemo.

3. Postrežemo samostojno ali s popečenim kruhom.

Namig: Tako pripravljena juha je odlična obogatitev z minerali in antioksidanti.
Poizkusite še: VIDEO: To je najboljši recept za krofe, ki se bodo posrečili

Fotografija: Katja Rebolj

Katja Rebolj

Divja hrana je zame prava kombinacija naravnega, presenetljivega in priročnega. Jedilno cvetje pa pika na i sodelovanju z naravo in dobremu počutju.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana