Odprta Kuhinja

ABC kuhanja: solatni prelivi

Odpri galerijo
A+   A-
Solatni prelivi, solatne omake ali dresingi (angl. dressing) spadajo v manjšo skupino kuharskih pripravkov, ki jih uvrščamo med najpreprostejše. A le dotlej, dokler v solati ne zagrizemo v zrno soli ali pa v njej zaznamo le kislosti.Tudi solatne omake ali dresingi so skupina večinoma hladnih omak, s katerimi različnim jedem, zlasti solatam, izboljšujemo okus, spreminjamo videz in bogatimo hranilno vrednost. Za začetek pripravimo osnovno različico, ki jo lahko poljubno dopolnjujemo in predelujemo, bodisi z različnimi vrstami olja (npr. sončničnim, oljčnim, orehovim) oziroma kisa (npr. balzamičnim, malinovim, pehtranovim) bodisi z dodajanjem drugih živil, začimb oziroma zelišč. Posebnih pravil ni, razen klasičnega, po katerem uporabimo le prvovrstne sestavine, in drugega, po katerem naj bi bilo razmerje med oljem in kisom 3 : 1.

Kisova omaka


(fr. sauce vinaigrette), tudi vinaigretska omaka, francoska solatna omaka, francoski solatni preliv ali kisla polivka, je gladka, homogena mešanica treh enot olja (nadomestimo ga lahko s smetano, jogurtom, majonezo ipd.), enote kisa (nadomestimo ga lahko s sokom agrumov v tem primeru lahko dodamo še drobno nastrgano lupino , z vinom ipd.), soli in najpogosteje tudi sveže mletega popra. Pripravljamo jo tako, kot je prikazano na sosednji strani. Najpomembnejši sta dve etapi: sol moramo raztopiti v kisu, olje pa med nenehnim žvrkljanjem prilijemo postopoma.

S kisovo omako začinjamo predvsem vse vrste listnatih, pa tudi zelenjavne in druge solate. Dodajamo jo celo nekaterim jedem, na primer mesu ali kuhani zelenjavi, k jedem pa jo včasih tudi postrežemo.

Klasične kisove omake


Osnovna kisova omaka najpogosteje vsebuje:

1 drobno sesekljano šalotko (omaka k mesu in gomoljasti zelenjavi);

- (dijonsko) gorčico; praviloma 1 žličko gorčice na 4 žlice omake;

- drobno sesekljana zelišča;

- kislo smetano, ki omako tudi zgosti;

- drobno sesekljan česen; omako pred uporabo precedimo ali pa s strokom česna zgolj natremo skodelico, v kateri jo pripravljamo;

- drobno sesekljana trdo kuhana jajca; v kombinaciji z drobno sesekljanimi sardelnimi fileti dobimo norveško omako;

- drobno zdrobljen rokfor (fr. roquefort) ali drug sir s plemenito plesnijo;

- drobno sesekljane kapre ali mešanico sesekljanih šalotke, kislih kumaric in kaper (razmerja prilagodimo svojemu okusu).

Besedilo: Marjan Jereb
Foto: Thinkstock

Preberite še: Lečna solata z dimljenim lososom
Datum Objave: 12.12.2017 ob 09:12

Več iz te teme:

solatapolivkakisova omaka

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja