Ali je res: ohlajene testenine manj redijo
Odpri galerijo
A+ A-
Zakaj testenine redijo? Zadnje čase se veliko govori o vplivu, ki jih ima ta sestavina na naše telo. Bi morali uživati hladne ali vroče?
Aktualno: Tako dolgo moramo v resnici kuhati kislo zelje
Kuhanje testenin po pravilih
Kuhanje testenin se zdi mačji kašelj, saj na embalaži vse piše, a v resnici ni čisto tako. Industrijsko pripravljene imajo označen čas kuhanja, a moramo vedeti, da bodo precej mehke, če ta čas upoštevamo. Če imamo radi čvrste testenine, ki jim rečemo al dente oziroma testenine na zob, jih kuhamo dve ali tri minute manj od priporočenega časa. Predvsem pa jih med kuhanjem poskusimo. Upoštevati moramo, da se tudi po tem, ko jih odstavimo, v vroči vodi kuhajo še naprej, če jih seveda ne odcedimo. Testenine zmeraj stresemo v vrelo vodo, potem pa temperaturo kuhališča zmanjšamo, da se kuhajo na zmernem ognju. Med kuhanjem jih premešamo, da se ne sprimejo. Kuhane in odcejene – ne oplaknemo jih z mrzlo vodo – še vroče stresemo na krožnik, prelijemo z omako in premešamo. A če poznamo kemične procese, ki v testeninah potekajo med ohlajanjem, bomo to navado najbrž opustili. Kaj se zgodi? Odgovor se skriva v naslednjem odstavku.
Zakaj so ohlajene testenine bolj zdrave od vročih
Vemo, da so testenine oziroma moka, iz katere so narejene, bogat vir ogljikovih hidratov oziroma škroba, ki je eden temeljnih virov energije za naš organizem. Ob zaužitju se škrob razgradi v glukozo, ki iz prebavil prehaja v kri in potuje po telesu do mesta porabe. Odvečni sladkor, ki ga ne porabimo, se pretvori v maščobo. Zato poenostavljeno pravimo, da testenine redijo. Če pa jih ohladimo, se del škroba v njih spremeni v tako imenovani rezistentni škrob, ki ga ne moremo prebaviti in zato spada med vlaknine. Kot tak pride v nespremenjeni obliki in ne povzroča nenadnega dviga glukoze ali inzulina v krvi, ohlajene testenine pa imajo zaradi tega manj kalorij. Te lahko v nadaljevanju preprosto pogrejemo v omaki.
Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Drazen Zigic/Getty Images
Priporočamo še: Tako uživajte kurkumo, da boste imeli od nje največ koristi
Datum Objave: 17.1.2023 ob 08:01