Odprta Kuhinja

Chefinje, ki so spremenile svet kulinarike

Odpri galerijo
A+   A-
Pogumne in vztrajne.Skozi zgodovino so bile za pripravo hrane doma dolgo časa zadolžene le ženske, nasprotno pa je bil poklic chefa vedno domena moških. Profesionalna kuhinja zahteva celega človeka, mnogo truda, pa tudi vztrajno in močno osebnost.

Slovenija se lahko pohvali z Ano Roš, najboljšo chefinjo na svetu, ki poseduje prav vse zgornje karakteristike, mi pa smo poiskali še štiri pogumne ženske, ki so s svojo srčnostjo in vztrajnostjo spremenile svet kulinarike in postale večna inspiracija za vse naslednje rodove.

Julia Child


Julio Child gotovo lahko označimo za pravo kuharsko legendo, saj je zaslužna za popularizacijo francoske kuhinje po vsem svetu. Visoko kulinariko je pripeljala v domača gospodinjstva ter tako profesionalne kuharske tehnike in jedi naredila dostopne vsem. Bila je čudovita in močna oseba, ki je svojo kariero sicer pričela precej pozno, pri 37 letih, a s svojo posebnostjo in simpatičnostjo postala ena izmed najbolj priljubljenih kuharic v zgodovini. Napisala je eno najbolj ikoničnih kuharskih knjig na svetu, leta 1963 pa je pričela tudi s svojimi kuharskimi oddajami na televiziji, ki so bile prava uspešnica.

https://www.youtube.com/watch?v=M9AITdJBTnQ&t=210s


Alice Waters


Alice je bila prva, ki si je zamislila umetnost kalifornijske kuhinje. Kot večina chefov je nadvse uživala v pripravi francoske kulinarike, a jo je želela narediti bolj zdravo. Tako je združila lokalno pridelana živila, sveže ter organske sestavine s francoskimi tehnikami priprave in tako je nastala popolnoma nova veja kulinarike. Alice je stremela k trajnostnemu razvoju kuharije ter leta 1971 odprla svojo restavracijo Chez Panisse, kjer je stregla le sveže pridelana živila z okoliških njiv. Njena pravila zdravega prehranjevanja poznamo še danes, kot vzor pa nanjo gleda marsikateri chef.

https://www.youtube.com/watch?v=0tPSmMR4ZUgCristeta Comerford


Cristeta Comerford je bila prva ženska, ki je postala vodja kuhinje v Beli hiši. Sicer filipinske krvi je v ZDA prišla z jasnim ciljem, da postane odlična chefinja. Pričela je na dnu, kot pomočnica v kuhinji, a ko je dobila prvo službo kuharice v hotelu v Chicagu, je njena kariera doživela neverjeten vzpon. Leta 2005 jo je v Belo hišo poklical sam predsednik Bill Clinton, njena zdrava in sveža kuhinja pa je bila tako dobra, da je leta kasneje navdihnila tudi Michelle Obamo, ki je Cristeto prosila, da ostane.

https://www.youtube.com/watch?v=BKKF-HryVsg


Clare Smyth


Clare je danes glavna chefinja v restavraciji Gordona Ramsaya, zapomniti pa si jo moramo predvsem kot prvo žensko, ki ji je bila zaupana taktirka restavracije s tremi Michelinovimi zvezdicami. Od nekdaj si je želela uspeti v tem stereotipno moškem poklicu ter poudarjala, da sicer moška kuhinja potrebuje tudi nežno žensko noto. Njen trud in močna volja sta se izplačala, Clare pa se je za vselej zapisala v zgodovino.

https://www.youtube.com/watch?v=hr4wyXWgRl8

 

Naslovna fotografija: Coverimages

Preberite še: Bottura navdušuje z dobrodelno kuharsko knjigo, v kateri najdemo tudi recept Ane Roš

Datum Objave: 8.3.2018 ob 11:03

Več iz te teme:

kulinarikaJulia Childchefkuharicechefinježenske

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.