Odprta Kuhinja

Del hladilnika, ki bi ga morali pogosteje čistiti

Odpri galerijo
A+   A-
Čiščenje hladilnika je malce nadležno, a ta delček boste po branju tega prispevka verjetno vseeno očistili še danes.


Hladilnik je ena izmed redkih gospodinjskih naprav v našem domu, ki deluje brez prestanka. Noč in dan hladi živila, zato včasih pozabimo, da moramo tudi njemu vsake toliko časa nameniti kratek predah in ga temeljito očistiti. Ker to velikokrat počnemo v kompletu z zamrzovalnikom, ga takrat pogosto izklopimo iz elektrike, da se led v slednjem stopi in da lahko temeljito očistimo vse predale in police.

Hladilnik pogosto na hitro pospravimo tudi med obdobji temeljitega čiščenja. Takrat navadno površinsko obrišemo njegove površine, na katerih se nabira umazanija. Z vlažno krpo ošvrknemo police in predalčke, da je steklo čisto in ni popackano z morebitnimi ostanki hrane ali tekočinami, ki so se izmuznile iz embalaže. Seveda si želimo, da so prav vse površine, še posebej tiste, ki so v našem domu v stiku s hrano, higiensko vzdrževane.

Del, ki ga pogosto spregledamo


Obstaja pa del hladilnika, na katerega pogosto pozabimo. V resnici pa je izjemno pomembno, da ga redno čistimo. Pravzaprav bi ga morali očistiti vsaj enkrat mesečno. A se pogosto zgodi, da ostaja spregledan. Govorimo o zadnjem delu hladilnika, kjer se nabira kondenz, ki polzi po stenah. Navadno se zbiralnik nahaja za predali s sadjem, zato se nam lahko zgodi, da sploh ne opazimo, kako umazan je.

Če imamo navado dolgo časa strmeti v odprt hladilnik ali pa če ta ne deluje čisto pravilno, je količina kondenza na njegovi zadnji steni precej večja kot sicer. Drobne kapljice se tako nabirajo v majhnem prostorčku, ki je v zadnjem delu naprave. Stoječa voda v hladilniku seveda ni dobra novica, saj je odličen prostor za razvoj bakterij, prav tako pa lahko oddaja tudi zelo neprijeten vonj.

Priporočamo torej, da zbiralnik redno preverjate in ga tudi ažurno očistite. Najprej s suho gobico iz njega popivnajte tekočino, nato pa predel očistite s toplo vodo in detergentom za pomivanje posode. Vsakih nekaj mesecev del tudi razkužite, a če boste to počeli z belilom ali katerim drugim agresivnim sredstvom, takrat poskrbite, da iz hladilnika v času čiščenja ni prisotnih živil, ki bi jih lahko kontaminirali. Na koncu hladilnik obrišite do suhega.
Preberite še: Razlog, zakaj nikar ne čistite vročega štedilnika

Fotografija: AndreyPopov/Getty images
Deloindom.si: Trije načini zlaganja brisač, posteljnine in odej, da bodo vedno urejene
Datum Objave: 20.1.2023 ob 08:01

Več iz te teme:

čiščenjehladilnikkondenz

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.