Odprta Kuhinja

Deset dejstev o limonah, ki jih še ne poznate

Odpri galerijo
A+   A-
Koliko limon ste že zaužili ta teden?Bolj južno, kot se boste odpravili te dni, večje, bolj dišeče in bolj sončno rumene bodo limone na drevesih. In čeprav jih uživamo skozi vse leto, so sveže obrane z drevesa najboljše in neskončno sočne. A kisli sadeži niso le najboljši zaveznik v boju z nadležnimi prehladi. V njih se skriva prava četica vitaminov, ki pozitivno vplivajo na naše telo v mnogih pogledih.

Preberite, zakaj je kozarec limonovega soka v resnici prava dragocenost.

Zdravje


Limone znižujejo krvni tlak

Dandanes se marsikdo bojuje s povišanim krvnim tlakom, ki pa ga lahko omilimo tako, da vsako jutro na tešče spijemo kozarec tople vode z dodanim sokom limone.

Krepijo duševno zdravje

Kadar se počutite žalostno ali se borite z anksioznostjo, pojejte ali popijte malo limone. Njena aroma dokazano izboljšuje razpoloženje!

Preprečujejo nastanek ledvičnih kamnov

Jutranji kozarec z limono bo spodbudil tudi proizvodnjo snovi, k v telesu preprečuje nastajanje kristalov.

Pomagajo pri želodčnih težavah

Zdi se, da te dni vsi portali pišejo le še o dobro urejeni prebavi in pri težavah z njo na pomoč priskočijo limone. Limonov sok se bo telesu pomagal znebiti toksinov ter očistil kri.

Lepota


Svetlijo starostne pege

Limonov sok je v boju s starostnimi pegami marsikdaj bolj učinkovit kot kreme na trgu. Če ga na problematičnih predelih kože pustite 15 minut, boste kmalu lahko opazili rezultate.

Mehčajo trdo kožo

Kako nadležna je trda in srbeča koža na komolcih, verjetno veste, če se tudi sami spopadate z njo. A če si jo boste nekaj dni zapored zdrgnili s pasto iz limonovega soka in sode bikarbone, se bo zmehčala.

Čistijo obraz

Limona učinkuje tudi kot čistilni tonik. Z njenim sokom operite svoj obraz ter sperite z vodo. Adijo ogrci in mozolji.

Svetlijo lase

Tudi, če želite svojo poletno pričesko popestriti s svetlimi prameni, vam bo na pomoč priskočila limona. Njen sok v razmerju 1:4 zmešajte z vodo ter vanjo namočite svoje lase. Na soncu počakajte dokler se ta ne posuši in sperite.

Dom


Iz kuhinje odganjajo insekte

Limona učinkuje kot naravni odganjalec nepovabljenih gostov v vaši kuhinji. Seveda prav velikih ne bo odgnala, a če boste njen sok poškropili po okenskih policah, vas mravlje to poletje gotovo ne bodo obiskale.

Osvežujejo hladilnik

Najprej seveda izpraznite hladilnik, saj bo limona težko odgnala vonj pokvarjene hrane, če ta ostaja v njem. Nato pa na kepico vate pokapajte limonin sok ter jo postavite v hladilnik za nekaj ur. Rezultati bodo očitni.
Preberite še: Na obisku pri Nini Vastl: Kakšne barve je duša rastlin?

Fotografija: Unsplash/ Francesca Hotchin
Datum Objave: 10.6.2018 ob 07:06

Več iz te teme:

zdravjelimonalepotadom

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.