Odprta Kuhinja

Detoks preliv, zaradi katerega se boste v novem letu raje prehranjevali zdravo

Odpri galerijo
A+   A-
Še vztrajate pri novoletnih zaobljubah? S tem receptom bo jesti zdravo še bolj preprosto!


Ob vstopu v novo leto se je marsikdo zaprisegel bolj zdravim prehranjevalnim navadam, mnogi pa so se odločili, da si privoščijo le krajši detoks. Očiščevalna kura seveda nikomur ne škodi, če samo pomislimo na vse piškote, peciva, kozarce vina, penine in druge dobrote, ki smo jih zaužili v decembru.

A včasih vztrajanje pri dietah ni najbolj preprosto, še težje pa se je takole čez noč odreči vsem kulinaričnim pregreham, ki so polne sladkorja in maščobe. Nič pa seveda ni nemogoče. Prepričani smo, da je s pravim odmerkom močne volje mogoče prav vse. Vedno pa pomaga, če imamo pri roki še kakšen dodaten trik, s katerim si lahko pomagamo.

Če želimo decembrsko dieto zamenjati z lahkotnejšo januarsko, se nam v misli najprej prikrade obilica zelenjave in sadja. To seveda drži, a maščobo, ki se ji bomo odrekli, bo naše telo precej glasno pogrešalo. In če jo bomo le izključili iz jedilnika, nas lahko kaj hitro spet zanese na stara pota. Na srečo jo lahko nadomestimo s takšno, ki je rastlinskega izvora. Čas je za avokado!

Slasten preliv za bolj okusne zdrave jedi


Da bodo januarske detoks jedi bolj mamljive, bomo pripravili slasten preliv, s katerim jih bomo obogatili in naredili bolj zanimive. Uporabimo ga lahko za popestritev solat, polijemo pa ga lahko tudi po pečeni zelenjavi in krompirju. Celo k popečenemu piščancu se odlično poda! Najbolje ga je narediti kar na zalogo in z njim pokapljati vsako jed, ki se bo brez preliva zdela preveč suhoparna. V hladilniku bo brez težav počakal tudi tri dni.

Za pripravo potrebujemo le nekaj sestavin. V blenderju ali multipraktiku zmiksamo velik zrel avokado in mu dodamo sok ene limone ali limete, nekaj kapljic vode, oljčnega olja, ščepec soli in vejico peteršilja. Slednjega lahko zamenjamo tudi s koriandrom, če nam je pri srcu. Vse skupaj dobro zmeljemo. Teksturo prilagodimo svojim željam, če je preliv pregost, dodamo več soka, vode ali oljčnega olja.
Preberite še: Nov recept za krompir, ki obljublja najbolj hrustljavo skorjo

Fotografija: Nevena Zdravic/Getty Images
Datum Objave: 12.1.2022 ob 08:01

Več iz te teme:

avokadopreliv

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.