Odprta Kuhinja

En servis, tri praznične mize: božična klasika (3. del)

Odpri galerijo
A+   A-
Dnevi prazničnega druženja ob polno obloženih mizah se nezadržno približujejo, za tako posebno priložnost pa mora biti miza prav svečano okrašena.'Naredi sam' način okraševanja doma je postal prava vrlina. Pokazali smo vam že, kako lahko s prepletom dekoracije in servisa iz navadnega belega porcelana ustvarimo dekadenco ali sodobni minimalizem. Današnji predlog pa je precej klasičen ter zasnovan na tradicionalni božični barvni shemi rdeče, zelene in zlate barve.

Zdi se, da servis krožnikov preproste oblike in bele barve deluje preveč dolgočasno, ko gre za posebne priložnosti. A če ga kombiniramo z dramatičnimi dekorativnimi dodatki, sezonskim zelenjem, sojem sveč in toplino lesa, pa lahko odraža pravo nostalgijo božičnega vzdušja.

ni podpisa
ni podpisa


Kombinacija rdeče, zelene in zlate barve velja za božično klasiko. Površina mize iz naravnega lesa na pogled deluje toplo in domačno, zato prt ni nujen del pogrinjka. Belina krožnikov razbije površino mize; namesto kartic z imeni pa lahko krožnike prelepimo s samolepilnim trakom iz japonskega riževega papirja v zelenih in rdečih tonih. Na trak s pisalom napišemo imena gostov; ki se bodo brez dvoma razveselili osebnega pristopa. Trakovi iz riževega papirja so zelo nežni in jih pred postrežbo hrane z lahkoto odlepimo s krožnikov.

ni podpisa
ni podpisa


Dekorativni tekač lahko nadomesti lepo razporejeno zelenje. Veje različnih rastlin plastimo ene na druge, mednje pa zataknemo sveče, cvetje in po želji manjše svetleče okraske. Klasično smrečje, ki se med sušenjem rado usuje, zamenjajmo z bodiko, belo omelo in drugimi zimzelenimi listavci; zelo dobrodošle pa so tudi rastline z jagodami.

ni podpisa
ni podpisa


ni podpisa
ni podpisa


ni podpisa
ni podpisa


ni podpisa
ni podpisa


Goste lahko presenetimo tudi s praznično okrasitvijo lestenca. Okraski, nameščeni nekoliko višje, pogled potegnejo navzgor ter celostno zaokrožijo podobo prostora. Paziti moramo le na to, da se okraski ne dotikajo žarnice, ker bi to lahko povzročilo požar. Svetilko lahko preprosto okrasimo z visečimi okraski: mi smo izbrali preproste prosojne modele iz trgovine za ustvarjanje ter jih napolnili z vejicami zimskega zelenja.

ni podpisa
ni podpisa


Zlata barva pooseblja svečano božično vzdušje, poleg tega pa je trenutno zelo modna. Na praznično mizo jo lahko vnesemo v obliki manjših poudarkov. S pomočjo zlatega samolepilnega traku lahko enostavno in ugodno okrasimo sveče, kozarce in pribor. Povsem običajni kosi tako za en večer postanejo posebno dragoceni; po uporabi pa samolepilni trak preprosto odstranimo.

ni podpisa
ni podpisa


Fotografije: Sonja Ravbar

Preberite še:

En servis, tri praznične mize: dekadenca (1. del)


En servis, tri praznične mize: sodobni minimalizem (2. del)

Datum Objave: 23.12.2017 ob 07:12

Več iz te teme:

dekorkuhinjaservislestenecpriborpraznično omizjesvečejedilnica

Naročite se na e-novice:

Nina ŠtajnerAvtor na portalu Odprta kuhinja