Odprta Kuhinja

Figovi listi: no, to pa je presenetljiva uporaba, ki jo morate spoznati

Odpri galerijo
A+   A-
No, kdo bi si mislil: saj smo slišali, da se v figove liste zavijajo sarme, nismo pa vedeli, da so tako priročni v številnih drugih receptih.


Na prvi pogled jih ne bi dali v hrano, a njihova uporaba po svetu je nadvse priljubljena. Tudi v Hiši Franko imajo nekaj jedi, ki vključujejo ne le fige, na krožnikih so tudi figovi listi.

To pravzaprav ni figa, ampak navadni smokvovec, pa tudi njegovo latinsko ime nas popelje nekam drugam, Ficus carica. Ko rečemo fikus, večinoma mislimo na Ficus benjamina, ki je poleg fige še en predstavnik od več kot 800 vrst fikusov na svetu. Le peščica med njimi je užitnih.

Odstranjevanje bradavic in farmacevtski izvlečki


Mleček, ki se pocedi iz listov ali plodov fige, je učinkovit za odstranjeva­nje bradavic, vendar moramo paziti, da ga ne pomažemo po delih, ki so izpostavljeni soncu, saj zaradi vsebnosti furanokumarinov požge kožo, nastane fotoreakcija in po telesu dobimo črne madeže. Ker so za zdravljenje bradavic odgovorni encimi proteaze, nam v toplotno obdelanih izdelkih ni treba skrbeti glede neužitnosti figovih listov. Danes iz njih delajo različne farmacevtske izvlečke, ki se uporabljajo za zniževanje holesterola, krvnega sladkorja in krvnega tlaka. Figovi listi so uporabno domače zdravilo.

Uporaba v kulinariki: od napitkov do jedi


Načinov, kako uporabljati figo v kulinariki, je presenetljivo veliko. Včasih so mleček iz figovih listov dodajali za sirjenje mleka. Listi se tudi lepo sušijo in jih lahko uporabljamo za čaj, v manjši meri tudi kot prah za smutije. Mlade liste nekateri kuhajo v špinačnih jedeh, starejši so za to pretrdi. Nekateri jih fermentirajo in z njimi pripravljajo jedi in čaje.

Figove liste lahko preprosto uporabimo tudi za pripravo sladoleda, tako da jih namočimo v vrelo mleko in pustimo, da prevzame njihovo aromo. Lahko pa ga naredimo tudi iz sirupa iz figovih listov, ki ga pripravimo tako, da liste skuhamo v sladkorni vodi. Aroma sladoleda iz figovih listov nas bo spomin­jala na vaniljo, med in figo obenem.
Priporočamo še: Kaj je bouquet garni, kako ga narediti in uporabiti

Naslovna fotografija: Tiphaine_Buccino/Getty Images
Datum Objave: 10.7.2023 ob 08:07

Več iz te teme:

figefigovi listismokve

Naročite se na e-novice:

Katja Rebolj
Dr. Katja ReboljNabiralka, avtorica dveh knjižnic uspešnic in popularnih nabiralniških tečajev.Divje rastline, pleveli in cvetje so del naše vsakdanje kuhinje. Pa tudi petje, glasba in nekaj športa.