Odprta Kuhinja

Izbor: v tej slovenski slaščičarni se cvrejo najboljši krofi

Odpri galerijo
A+   A-
Pred letom dni so slavili v Portorožu, letos pa se bomo po zmagovalne krofe odpeljali v ta kraj osrednjeslovenske regije. 


Lani je bilo v vsesplošni poklapanosti zaradi koronavirusa pred pustom dobrodošla popestritev razpoloženja tekmovanje, ki so ga pripravili na Turistično gostinski zbornici Slovenije, natečaj za Naj krof Slovenije. Tudi presenetljivo odmevno, kar precejšen stampedo je bil pred kavarno Cafe Centrala iz Portoroža, ki je lani zmagala.


Zanimivo bo videti, ali bo tudi letos tako: zmagovalni krof namreč prihaja z Vrhnike, spekli pa so ga v Slaščičarni Berzo. Prijazni lastnik Muhametsejda Aliriza nam je pojasnil, da je tretja generacija slaščičarjev, ki delajo na tem mestu, sam je prevzel leta 2011. Krofov v pustnem obdobju spečejo nekaj tisoč, je ocenil, in ni vedel, kako se bodo lotili, če bo povpraševanje zaradi zmage veliko večje. V slaščičarni so sicer znani tudi po kremšnitah, pravi.


Tekmovanje je bilo letos razdeljeno v dve kategoriji, klasične in inovativne krofe, pa ločili so krofe, ki so jih spekli v gostinskih podjetjih, in tiste, ki so jih ustvarili posamezniki. Med podjetji sta se na drugo in tretje mesto uvrstili slaščičarni Marelica iz Celja in Maxi iz Ljubljane, med posamezniki je bila najboljša Helena Černe.


Najbolj inovativen krof so poslali iz DSO Novo mesto (pehtran v testu in rahlem nadevu ter v prelivu), na drugem mestu je končal Maxi iz Ljubljane in na tretjem VSGT Maribor. Med posamezniki za inovativni krof: Vika Begulić.


Ocenjevali so znani slaščičarji in poznavalci krofov: Alma Rekić, Tomaž Vozelj, ki je predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, ter vodja gostinstva na Trojanah Urška Strnad – njihovega krofa zato na tekmovanju ni bilo.


[gallery size="large" type="square" ids="374111,374101,374091"]Naslovna fotografija:
I love takeing photos and i think that is a really great opportunity for me to share them/Getty Images

Datum Objave: 3.3.2022 ob 07:03

Več iz te teme:

najboljši krofiNaj krof Slovenije

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.