Odprta Kuhinja

Je jajca res potrebno hraniti v hladilniku?

Odpri galerijo
A+   A-
Vprašanje, ki je približno tako pereče kot tisto o kuri in jajcu.Umešana za zajtrk, v testeninah za kosilo, omleta za večerjo, vmes pa še sladica, v katero smo gotovo ubili kakšnega. Z jajci imamo v kuhinji opravka skoraj vsak dan, o njih pa se tudi veliko govori. Dilema se velikokrat zavrti okoli vprašanja, ali jih je potrebno hraniti v hladilniku. V trgovinah škatle z jajci po večini namreč počivajo na policah izven hladilnikov, zato nas je zanimalo, ali jih tako lahko hranimo tudi doma.

Če imate doma kokoši, za katere ste prepričani, da so zdrave, domača jajca nekaj dni lahko hranite izven hladilnika, dokler se jih ne odločite uporabiti v kuhinji. A le pod pogojem, da jih niste oprali pod vodo. Jajca imajo namreč naravno prevleko, ki preprečuje, da bi se bakterije iz zraka pretihotapile skozi lupino. To snov boste pod vodo odpravili, s tem pa uničili tudi zaščito.

Jajca, ki jih kupite v trgovini, niso oprana, zato lahko na njih marsikdaj najdete kakšen madež. A ravno zaradi tega tudi slednja lahko hranite izven hladilnika. V vsakem primeru pazite, da so jajca shranjena na približno stalni temperaturi, saj se nikakor ne smejo segrevati in ohlajati.

Mi priporočamo, da jih vseeno hranite v hladilniku, nič pa ne bo narobe, če jih po nakupu nekaj dni hranite na polici ali kuhinjskem pultu, torej. Sicer pa portal Popsugar še navaja, da s shranjevanjem v hladilniku jajcem podaljšate rok uporabnosti za skoraj sedemkrat.

Previdnost ni odveč, saj sta jajčna lupina pa tudi rumenjak in beljak pogosta nahajališča bakterij in lahko tudi salmonel. Po vsakem rokovanju z jajci si dobro umijmo roke – z milom! Kuhinjskih pripomočkov, ki so prišli v stik z jajci, ne uporabljajmo za ostala živila, dokler jih temeljito ne operemo z detergentom ali v pomivalnem stroju.

Preberite še: Triki za popolno ocvrta jajca

Fotografija: Unsplash
Datum Objave: 22.10.2018 ob 15:10

Več iz te teme:

jajcahladilnik

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.