Odprta Kuhinja

Kako očistiti štedilnik?

Woman's hands cleaning kitchen top in rubber protective gloves
Odpri galerijo
A+   A-
Štedilniki s stekleno ploščo so bolj občutljivi za praske in odrgnine, zato potrebujemo posebna čistila, ki jih lahko kupimo ali pa si jih izdelamo doma iz običajnih gospodinjskih sestavin.


Pripravimo štedilnik


Pred začetkom čiščenja moramo štedilnik odklopiti, površina pa mora biti hladna. Odstranimo večje dele hrane in nesnage s prsti ali s pomočjo nežne gobe. Trdovratnejše madeže odstranimo s silikonsko lopatko.

Komercialna čistila


Pri kupljenih čistilih se moramo držati navodil za uporabo, najbolj moramo biti pozorni na mesta, kjer se nabira maščoba. Pri roki imejmo papirnate brisačke, s katerimi bomo sproti odstranjevali odvečno čistilo.

Soda in voda


V vedro nalijemo toplo vodo iz pipe in dodamo nekaj kapljic detergenta. Vanj namočimo krpo iz mikrovlaken, ta naj bo tako velika kot zgornja površina štedilnika, ter jo položimo na štedilnik. Pred tem po površini, ki jo čistimo, potresemo sodo bikarbono. Nekaj časa pustimo delovati (vsaj 15 minut), nato pobrišemo. Pazimo, da je krpa vlažna, ne pa preveč mokra. Po potrebi postopek ponovimo, na koncu temeljito pobrišemo.

Odstranjevanje madežev


Neredko ostanejo po čiščenju na površini vidni vodni madeži. Te lahko odstranimo s pomočjo kisa in mehke krpe pa tudi kupljena sredstva za čiščenje stekla se bodo obnesla.

Besedilo: A. P.
Foto: Thinkstock

Preverite še: Kaj nam v kuhinjo prinaša Ikein katalog 2018?

Datum Objave: 6.8.2017 ob 08:08

Več iz te teme:

ambientčiščenještedilniksodakis

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja