Odprta Kuhinja

Kako prepoznamo pravo bučno ojle?

Odpri galerijo
A+   A-
Prepričajte se o kakovosti bučnega olja.Bučno olje je gotovo ena največjih slovenskih kulinaričnih dragocenosti, zanimivo pa je, da da ga poznajo v le redkih državah na svetu. Pred kratkim smo se v okviru projekta Foodcards from Slovenia potikali po Prekmurju, zibelki bučnega zlata, kjer smo zavili tudi v Hranilnico prekmurskih dobrot in povprašali, kako prepoznati kakovost. Naučili so nas, na katere lastnosti olja moramo biti pozorni ter kako opraviti test kakovosti.

Kakšno olje smo kupili, najlažje ugotovimo tako, da ga podržimo proti svetlobi, ker pa je večinoma hranjeno v temnih stekleničkah, ga lahko vlijemo v kozarec.

Barva, struktura


Dobro bučno olje prepoznamo že po barvi. Ta mora biti temne rjavordeče barve, a če je pravo, se v njem skriva še ena barvna komponenta. Ko namreč olje vlijemo na bel krožnik, opazimo tudi zeleni odtenek. Na beli podlagi bomo lahko ugotovili tudi, če smo kupili res pravo ekstra deviško bučno olje.

Že ko ga vlijemo na krožnik, bomo opazili, da gre za precej viskozno in gosto snov, ki se bo razlezla v lep krog. Če gre za pravo olje brez primesi, se bo to močno držalo skupaj. Tudi, če ob robu z zobotrebcem potegnemo nekaj črt, se bo olje vrnilo nazaj na svoje mesto, če pa mu je bilo primešano drugo rastlinsko olje, oziroma je bila bučna specialiteta razredčena, se bodo na krožniku poznali madeži, olje pa se bo razlezlo izven kroga. Pravo bučno olje namreč prepoznamo po gosti membrani, ki snov tesno povezuje skupaj. Zaradi primesi se bo viskoznost, ki je ena najbolj opaznih lastnosti olja, narejenega iz bučnih pešk, izgubila.

Brez pack


Prekmurci pa so nam zaupali še eno uporabno veščino. Barva bučnega olja je precej temna in v primeru, da z njim umažemo prt ali oblačila, se zdi, da ga bomo težko oprali iz tkanine. A dragoceno olje ima posebno lastnost, zaradi katere ga moramo vedno hraniti v temnih stekleničkah. Ker je zelo občutljivo na svetlobo, bo olje izgubilo svoje lastnosti, zato moramo v primeru, da se popackamo, blago postaviti na sonce. Zelenordeča barva bo izginila, maščobo pa nato izperemo tako kot pri drugih oljih, pomagamo si lahko na primer s pudrom za dojenčke.

In ko boste vedeli, da je bučno olje, ki ste ga kupili pravo, ga morate le še pravilno shraniti. Stekleničko postavite v omaro, kjer bo počakalo na sobni temperaturi in v temi. Nikar pa ga ne shranjujte v hladilniku.
Preberite še: Kako prepoznamo kakovostno oljčno olje

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 31.5.2018 ob 08:05

Več iz te teme:

Prekmurjebučno olje

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.