Odprta Kuhinja

Lestvica Best Chef Awards: Ana Roš je med najboljšimi kuharji na svetu prejela prav posebno nagrado

Odpri galerijo
A+   A-
Ano Roš so na razglasitvi lestvice Best Chef Awards v Madridu včeraj ne le znova postavili med prvo deseterico najboljših kuharjev, okronana je bila s še enim pomembnim dosežkom.


Zasluženo. Ana Roš je poleg uvrstitve med deseterico najboljših kuharjev na svetu prejela tudi nagrado za pristen in prvinski odnos do sestavin in okolja, v katerem deluje. Na prvem mestu lestvice je sicer znova mladi španski chef Dabiz Munoz, pred Renejem Redzepijem (Danska) in Joanom Roco (Španija). Drugih slovenskih chefov na tej lestvici ni.

Nagrado – letos je nova, torej je prva dobitnica – Roševa opisuje kot nekaj najlepšega, kar je lahko dobila. Gre namreč chefu, ki najbolj tesno sodeluje z ljudmi in okoljem, v katerem dela, in ga zaznamuje poudarjeno spoštljiv odnos do sestavin, ki so lokalnega izvora in najvišje kakovosti, restavracija pa temelji na okusih terroirja.

Ana Roš meni, da je ta nagrada izraz kompleksnega pogleda nanjo kot na osebo, ki zna tudi v vsakdanjem življenju in širšem okolju uporabiti princip, ki ga uporabljajo v Hiši Franko in jim je prinesel svetovno prepoznavnost. Ali meni, da je segel glas o projektu s kmeti, ki ga vodi za Tuš in se je začel v obdobju pandemije, tudi v tujino? »Ne le, da sega v tujino, ampak se o njem govori celo kot o nečem, kar bi lahko postalo eden od zgledov za reševanje prehranske krize, ki nas čaka. Gre za način, kako jesti bolj lokalno, sezonsko, morda količinsko manj, ampak bolj kakovostno, pri tem pa pomagamo kmetom, da lahko preživijo.«

Osrednja beseda, osnovno orodje tega sistema so sestavine, kakovostna živila. »To so živila, ki niso plemenita zato, ker so draga, kot so ostrige, kaviar, gosja jetra,… To so lahko živila, ki so potrebovala veliko ljubezni in potrpljenja, da so zrasla. Plemenit je lahko krompir, ki so ga pravilno gojili, lahko je to skuta, maslo – pa seveda tudi ostriga, če dobi pozornost, ki jo povzdigne.«

Chefi, ki se potrudijo in najdejo najboljše rešitve za to težavo, so vredni občudovanja in priznanja: pozornosti ne namenjajo le kakovosti njihovih krožnikov, ampak podpirajo tudi lokalo skupnost in malo podjetništvo, so zapisali pri Best Chef Wards. Se v Hiši Franko kdaj zaplete, ker je znano, da restavracija sestavine dobiva tako rekoč iz mikrookolja, kdaj česa zmanjka, je zares težko dobiti? »Vsa sezonska živila dobimo zelo enostavno, saj prihajajo z lokalnih kmetij. Veliko bolj zapleteno je, če želiš oktobra uporabljati paradižnik, zelje na začetku poletja… Tu se izkaže pomen kuharjeve veščine: biti mora sposoben hitre prilagoditve krožnikov, kar pomeni, da so živila vedno plemenita, torej v svoji sezoni,« pojasnjuje Ana Roš tik pred odhodom iz Madrida.

Lestvica Best Chef Awards, ki so jo prvič predstavili leta 2017, pridobiva na veljavi in je eden od dogodkov, ki zbere svetovno druščino najboljših kuharjev, končni vrstni red pa določijo profesionalni iz sveta gastronomije ter chefi sami. Ana Roš tu doživlja izjemna priznanja, lani je bila celo na sedmem mestu in je daleč najbolje uvrščena ženska, za njo so številni svetovno znani chefi.

Najvišje uvrščeni


#1 Dabiz Muñoz, Španija
#2 Rene Redzepi, Danska
#3 Joan Roca, Španija
#4 Massimo Bottura, Italija
#5 Andoni Luis Aduriz, Španija
#6 Bjorn Frantzén, Švedska
#7 Disfrutar, Španija
#8 Alain Passard, Francija
#9 Ana Roš, Slovenija
#10 Alex Atala, Brazlija
Naslovna fotografija: instagram/Benjamin Schmuck
Priporočamo še: Nikar v smeti z listi cvetače. Pripravite raje to neverjetno okusno jed

Deloindom.si: Nagradni natečaj: Tačke na dopustu
Datum Objave: 26.9.2022 ob 08:09

Več iz te teme:

Ana RošBest Chef Awards

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.