Odprta Kuhinja

Meringa: temelji, ki jih morate poznati, da bo pavlova snežno bela in brez razpok

Odpri galerijo
A+   A-
Poletje je čas lahkotnih sladic, med katerimi zagotovo kraljuje pavlova. Naučimo se, kako do popolne meringe, beljakove podlage, v kateri je ves čar te dobrote.


Meringa je klasično ime za penasto testo, pripravljeno iz beljakov in sladkorja. Poznamo tri tipe meringe, in sicer francosko, italijansko in švicarsko. Vsaka od njih se uporablja za drugačne namene oziroma recepte. Vsekakor pa je najbolj preprosta prav francoska, s katero se pripravlja tudi torta pavlova, ki je zelo primerna za takojšno uporabo. Drugi dve sta za pripravo zahtevnejši, saj vključujeta tudi toplotno obdelavo, vendar sta bolj obstojni in se uporabljata za prekrivanje pit in drugih sladic.

Kako do popolne meringe brez razpok?


Meringo brez razpok dobimo, če se pravilno lotimo priprave beljakov. Pomembno je, da jih začnemo stepati počasi, saj bi pri preveliki hitrosti v peni nastali veliki zračni mehurčki, kar bi nato pri sušenju v pečici povzročilo razpoke. Iz istega razloga moramo biti previdni, da zračnih mehurčkov ne vnesemo v meringo, ko jo oblikujemo na pekaču. In še zadnji namig za popolno in gladko meringo, med peko in po njej ne odpiramo pečice. Meringo pustimo v njej, dokler se popolnoma ne ohladi, saj je njena skorja suha ter krhka in bi že majhna sprememba temperature lahko povzročila razpoke.

Kako do čudovite snežno bele meringe?


Temperatura peke oziroma sušenja je tista, ki določa končno barvo meringe. Višja temperatura bo peko sicer skrajšala, vendar bo meringa porumenela. Zato jo je priporočljivo potrpežljivo peči in sušiti pri nizki temperaturi ter tako seveda dlje časa, vendar nas bo na koncu razveselila s čudovito snežno belo barvo, ki deluje res prefinjeno in lahkotno.

Popolna meringa
Popolna meringa

Katere so ključne sestavine?


Beljaki: morajo biti sveži, da se bodo lepše stepli, ter sobne temperature (vsaj eno uro jih pustimo na sobni temperaturi), da se bodo hitreje stepli, meringa pa bo postala bolj čvrsta.

Sladkor: francoska meringa se praviloma pripravlja iz enake količine kristalnega sladkorja in sladkorja v prahu. Sama sem jo pripravila tudi že samo s sladkorjem v prahu in tako prihranila pri času stepanja, rezultat pa se mi ni zdel nič kaj drugačen. Sicer pa pri prilagajanju količin upoštevamo, da je sladkorja za dvojno težo beljakov. Razmerje med količino beljakov in sladkorja namreč določa prostornino, čvrstost in gostoto meringe.

Limonov sok in vanilja: obe sestavini pripomoreta k boljšemu okusu meringe, predvsem limonov sok je tisti, ki izniči prevladujoči okus beljakov in stabilizira meringo.

Koruzni škrob: praviloma ne sodi v meringo, vendar je zelo pomembna sestavina torte pavlova, saj poskrbi, da meringa v notranjosti ostane lepo mehka in dobi strukturo, ki spominja na sladkorne penice.

Katere trike in namige velja upoštevati?


1. Posodo in metlico, s katero bomo stepali beljake, pred začetkom obrišemo z limonovim sokom ali kisom. Enako tudi žlico, s katero bomo oblikovali pripravljeno meringo, saj se s tem izognemo kakršnikoli maščobi, ki bi lahko vplivala na kakovost oziroma čvrstost meringe.

2. Preden začnemo v beljake dodajati sladkor, obvezno preverimo in nastavimo ustrezno hitrost mešalnika, zato natančno sledimo navodilom v receptu.

3. Uporaba sladkorja v prahu skrajša čas priprave oziroma stepanja.

4. Kdaj je naša meringa dovolj čvrsta, lahko ugotovimo na dva načina, in sicer z metlico za stepanje, ki jo postavimo na mizo in mora meringa na njej stabilno stati pokonci, ali pa med prsti podrsamo nekaj meringe in mora biti gladka ter lepljiva, brez sledi neraztopljenega sladkorja.

Kako pravilno shraniti meringo?


Pečeno oziroma sušeno meringo lahko pripravimo največ dan prej in jo čez noč pustimo v pečici ali pa shranimo v nepredušno posodo. Nikakor je ne smemo postaviti v hladilnik, saj se bo zaradi vlage začela topiti in sesedati. Prav tako je priporočljivo, da z nadevom kreme in sadja počakamo, tik preden jo želimo postreči.

Natančen in preverjen recept za čudovito pavlovo pa najdete tukaj.
Priporočamo še: Novi ljubljanski štrukelj: priporočamo, da ga poskusite

Naslovna fotografija: KateSmirnova/Getty Images
Datum Objave: 8.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

pavlovabeljakimeringa

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!