Odprta Kuhinja

Najboljše ideje, kako porabiti zelnico, ki je polna zdravja

Tekočina, v kateri se je kisalo zelje, je prava dragocenost. (Foto: HeikeRau/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
V teh dneh pogosto kuhamo kislo zelje. Nikar ne zavrzite zelnice, ki je zaveznik pri krepitvi imunskega sistema in ojačevalec okusa.

Kislo zelje je močno prepleteno s slovensko kulinariko, da ga najpogosteje uživamo v zimskem času, pa seveda ni naključje. Glavna sestavina sarme, jote, segedina in podobnih jedi je namreč izjemno blagodejna za naše zdravje in v hladnih dneh odlično pomaga našemu imunskemu sistemu. Prav zaradi dragocene vsebnosti probiotikov in vitamina C pa bi bilo škoda, če ne bi sebi v prid porabili tudi vode kislega zelja oziroma zelnice. Ta tekočina je namreč naravnost čarobna, zaužijemo pa jo lahko na različne načine.

Probiotična kura

Tekočino, v kateri se je kisalo zelje, je najbolje zaužiti kar samo. Vsebuje enake učinkovine kot samo zelje, le da so v napitku probiotiki še bolj koncentrirani. Naše telo jih bo najbolj učinkovito izkoristilo, če zjutraj in zvečer popijemo majhno merico. Tako bomo svojemu telesu naredili še večjo uslugo, kot če bi probiotike kupili v lekarni.

Nadomestimo kis v solati

Solate pripravljamo tudi v zimskem času in ob vsej zalogi vode kislega zelja bi bilo skoraj škoda, da bi jih zabelili s kisom. Sok zelja bo dal solatam še bogatejši okus, hkrati pa bomo v svoje telo vnesli še precejšnje število probiotičnih kultur. Kislino poljubno kombinirajte z oljem in lahko tudi medom, da dobite nekoliko milejši okus.

»Starter«

Sok kislega zelja je lahko tudi odličen starter za novo zalogo domačega kisanja. Če zelje doma kisate sami, nikar ne zavrzite soka, v katerem se je kisala prejšnja glava. Probiotiki bodo poskrbeli, da bo celoten proces fermentacije potekal še hitreje, kot če bi od začetka začeli le z zeljem, soljo in vodo.

Zelnico uporabite v prelivu za solato (Foto: VeselovaElena/Getty Images)
Zelnico uporabite v prelivu za solato (Foto: VeselovaElena/Getty Images)

Ojačevalec okusa

Uporaba kisa pri kuhanju je trik mnogih izučenih chefov, saj vedo, da lahko kislina iz jedi učinkovito izvabi močnejše arome. Sok kislega zelja tako lahko uporabite za okrepitev okusa jedi, za katere bi morda mislili, da potrebujejo dodaten ščepec soli: namesto nje kuhano zelenjavo ali pust kos mesa najprej poskusite preliti z žlico kislega soka.

Uporabite ga v marinadi

Da kisline mehčajo meso, smo že pisali. Zato predlagamo, da sok kislega zelja prihodnjič dodate marinadi za kose mesa, ki ga želite zmehčati. Dovolj bosta žlica ali morda dve, da bodo učinki občutni, hkrati pa kisline ne boste okušali.

Probiotiki za domače živali

Podobno kot nam tudi našim živalim probiotične kulture pomagajo pri prebavi. Zato lahko sok, če ga imate preveč, postrežete tudi vašemu hišnemu ljubljenčku. Okus kislega zelja pogosto godi predvsem kužkom, ki ga bodo z veseljem zaužili. Sok lahko prelijete čez brikete ali ga dodate v pitno vodo.

Kozmetična raba

Ker sok kislega zelja vsebuje zajetno količino vitamina C in probiotikov, lahko godi tudi naši koži. Lahko ga uporabljamo kot toner, saj bo blagodejno deloval na našo kožno bariero in imel celo osvetljevalne učinke.

image_alt
Očiščevalna zeljna juha: nekaj najboljšega za po praznikih

 

Datum Objave: 3.1.2024 ob 07:01

Več iz te teme:

Odprta kuhinjakislo zeljezelnica

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.