Očiščevalna zeljna juha: nekaj najboljšega za po praznikih
Po praznično bogatih, pogosto težkih jedilnikih v prvih dneh novega leta sežemo po lahki, za telo razbremenjujoči hrani. Pomembno je, da zaužijemo živila, ki so bogata z vitamini, rudninami in drugimi potrebnimi snovmi ter vlakninami, ki poskrbijo za dobro prebavo, hkrati pa smo lahko dehidrirani, zato so bistre juhe kot nalašč. Seveda teknejo tudi mesne, na primer piščančja, ki je ostala od praznične pojedine, a za dobro počutje bomo naredili največ, če skuhamo svežo zelenjavno.
Poglejmo, kako sestavine, ki smo jih uporabili v našem receptu, blagodejno vplivajo na naše telo: zelje in seveda vse druge križnice so polni vlaknin in vitaminov, predvsem vitamina C, gobe so močan antioksidant, hkrati pa krepijo imunski sistem, polna vitaminov in mineralov je tudi jušna zelenjava, torej čebula, zelena in korenje, jabolčni kis in peteršilj pa prav tako poskrbita za izločanje strupov in telesa. Juha iz navedenih sestavin je hranljiva, hkrati pa okusna in prijetne teksture, za katero poskrbi tudi paradižnik.
Pomudimo se še pri osnovni sestavini, zelju oziroma njegovih sorodnikih. Če uporabimo cvetačo ali brokoli, bodimo pazljivi, da ju ne razkuhamo, vedeti namreč moramo, da sta ti dve vrsti zelo hitro kuhani. Cvetačo ali brokoli razdelimo na manjše cvetke in jih dodamo v juho šele proti koncu kuhanja, ne prej kot deset minut, preden juho odstavimo. Tako bodo ostali čvrsti in hrustljavi, juha pa bo tudi privlačna na pogled. Sicer pa zelenjavo zalijemo z vodo ali jušno osnovo, izberemo zelenjavno ali mesno, tako bo juha še posebej okusna.
Skuhamo jo v velikem loncu, ohlajeno razdelimo na manjše porcije in spravimo v hladilnik, lahko tudi v zamrzovalnik. Z nekaj dodatki jo spremenimo v krepko enolončnico, ki jo bomo lahko postregli tudi kot glavni obrok. Posebej skuhamo nekaj na kocke narezanih krompirjev ali pest testenin, morda kaše, in jih dodamo v vročo juho, priležejo se tudi leča in druge stročnice v zrnju. Seveda jo lahko potresemo tudi s sesekljano popečeno slanino ali ocvirki. A to je že druga zgodba.
Zeljna juha
V našem receptu smo zeljno juho skuhali na dušeni zelenjavi, pri tem smo uporabili malo olja. Da bi bila ta količina res majhna, za kuhanje uporabimo lonec, na katerega se hrana med dušenjem ne prime. Seveda lahko juho skuhamo tudi povsem brez maščobe, tako kot velevajo nekateri recepti za zdravilno juho, vendar moramo priznati, da nekaj kapljic kakovostnega olja bistveno izboljša okus, zagotovo pa ne bo prehud greh.
Za 4 osebe.
- 1/2 srednje zelje glave
- 250 g šampinjonov
- 1 čebula
- 2 stebli zelene
- 3 korenčki
- 1 bučka
- 3–4 stroki česna
- 2 paradižnika (ali pelati iz konzerve)
- jabolčni kis
- oljčno olje
- sveži peteršilj
- sol, poper
- jušna osnova
Priprava
- Zelenjavo očistimo oziroma olupimo in narežemo, zelje, čebulo in česen sesekljamo, gobe narežemo na lističe, korenje na kolobarje, bučko, paradižnik in zeleno na koščke. Peteršilj sesekljamo.
- V lonec kanemo nekaj kapljic olja. Nanj stresemo čebulo, česen, korenje, zeleno in gobe, premešamo in dušimo pet minut.
- Dodamo zelje in bučke in dušimo še pet minut. Zalijemo z jušno osnovo, dodamo paradižnik in kis in kuhamo na majhnem ognju, dokler se zelenjava ne zmehča. Solimo in popramo ter potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Naslovna fotografija: Wirestock/Getty Images