Odprta Kuhinja

Najboljši recept za napolitansko pico iz domače pečice

Picopek Fabio Caruso in solastnica picerije Barbara Hren Foto: Sonja Ravbar
Odpri galerijo
A+   A-
Prav za nas so v Veraceju, edini napolitanski piceriji v Sloveniji, napisali podrobna navodila za domačo pripravo pristne neapeljske margerite. Spoznajmo jo!Korenine te jedi segajo že v čase Etruščanov, ki so na vročem kamnu pekli testo, preboj pa se je zgodil tistega leta 1889, ko je Raffael Esposito, najbolj popularen picopek takrat, kraljici Margheriti Savojski spekel tri pice. Nadvse jo je navdušila tista z mocarelo, paradižnikom in baziliko in tako si je jed prislužila čast, da se poimenuje po njej. Rodila se je pica margerita, ena od najbolj priljubljenih jedi na svetu. Prav napolitanska pa ima od leta 2010 v EU status zaščitene tradicionalne specialitete. Poglejte video, kako spretno se zavihti testo pice pred nadevom in kako lepo jo objame vroča neapeljska peč na ogenj.

https://youtu.be/QvmKV6JBQv4
Če še niste okusili prave neapeljske pice s puhastim robom, je picerija Verace s picopekom Fabiem Carusom, ki se je izšolal pri enem najboljših picopekov v Italiji Giovanniju Santarpiji, pravi naslov za to. Znano je, da pristne napolitanske pice ni mogoče speči doma, terja namreč dolgotrajno vzhajanje in peč, ki premore 430 stopinj vročine. A Barbara Hren, solastnica picerije, in ostali člani družinsko vodenega posla, so se s pomočjo Fabia vseeno lotili izziva, ki smo jim ga zadali, in se te jedi revežev in kraljev lotili v domačem okolju. Nastal je odličen recept, a pozor: to ne bo identična pica, kot ste je vajeni pri njih ravno zaradi zmogljivosti vaših pečic. Priporočajo vam, da se za pravi učinek recepture držite do potankosti.

Picopek Fabio Caruso in solastnica picerije Barbara Hren Foto: Sonja Ravbar
Picopek Fabio Caruso in solastnica picerije Barbara Hren Foto: Sonja Ravbar


Kako prepoznamo pravo napolitansko različico? Barbara, ki ima to jed resnično že v malem mezincu in ki jih je med svojim večletnim bivanjem v Italiji preizkusila nešteto, pove, da testo ne sme hrustati. Ste presenečeni, kajne? Hrustljava pica je doma v Rimu, neapeljska, tista izvorna, pa je puhasta. Ko se jo prereže, mora imeti napihnjen rob, v katerega se je ujelo veliko zračnih mehurčkov. Lahko opravite preprost test kakovosti: če na rob pice pritisnete s prstom, se mora ta povrniti v prvotno stanje. Odlično testo zahteva dolgotrajno vzhajanje, tudi do 72 ur: med tem kvasovke opravijo vse svoje delo, tako da nam kruh ne bo obležal v želodcu. Prav tako se mora ta pica dvakrat prepogniti – če se vam prelomi, pomeni, da je bila prepečena ali napačno pečena. Mocarela je edini sir, ki si zasluži mesto na tem testu, parmezan pa se lahko doda kot začimbo. Podlaga so še pelati, v Veraceju so to pristni san marzano, oljčno olje in bazilika. In to je tisto vse, kar je bilo že davnaj všeč kraljici Margheriti Savojski.

Foto: Sonja Ravbar
Foto: Sonja Ravbar


Pa še nekaj, nas opomni Barbara, pica se v Italiji je zvečer. Pripravljena po tem receptu vam ne bi smela obležati v želodcu, zato si jo privoščite tako in takrat kot pravi Italijani.

Sestavine (za pekač premera 30 cm)


Testo
- 260 g moke (tip 500)
- 165 ml vode
- 3 g oljčnega olja
- 8 g soli
- 2 g svežega kvasa

Nadev
- 180 g pelatov
- 100 g mocarele
- 20 g parmezana ali staranega pekorina
- sol
- sveža bazilika
- oljčno olje
- origano

Priprava


1. V vodi raztopimo sol in vmešamo olje. Voda naj bo mrzla, saj je mlačna usodna za kvasovke. Dodamo kvas, ki ga s prsti dobro premešamo z vodo, tako da se popolnoma raztopi. Počasi dodajamo moko in mešamo (z rokami ali spiralnim mešalnikom). Maso nato še dodatno zamesimo na pultu, da dobimo voljno testo.
2. Testo položimo v pomokano posodo in ga prekrijemo z mokro krpo. Pustimo ga na sobni temperaturi počivati približno 10 ur.

3. Okrogel pekač namažemo z oljčnim oljem in vzhajano testo raztegnemo z rokami. Pomembno je, da ga ne valjamo! Pečico prižgemo na 250 stopinj, raztegnjeno testo pa pustimo počivati še 15 minut.

4. Medtem pripravimo pelate, ki jih zmečkamo z rokami in posolimo po okusu. Lahko dodamo tudi origano.

5. Testo namažemo s pelati in ga potisnemo v pečico za 20 minut.

6. Pico vzamemo iz pečice in dodamo svežo baziliko, mocarelo, potresemo z naribanim parmezanom in začinimo z oljčnim oljem. Nato jo znova pečemo še 5 minut. Tako dosežemo, da se mocarela in bazilika ne prepečeta ter ohranita svež okus.

Namigi


Iz sredine hleba s prsti pritiskajte proti pultu in tako testo počasi raztegujte proti robu hlebčka. S tem boste ogljikov dioksid, ki se je sprostil pri vzhajanju, potiskali proti robu pice; ob peki bo tako testo manj zbito. Na koncu ga lahko razvlečete proti robu pekača.

Če imate dovolj zmogljivo peč, lahko temperaturo še zvišate, lahko pa tudi v navadno peč daste pekovski kamen ali šamot, ki bo ojačal akumulacijo vročine domače pečice. Čas pečenja je v tem primeru treba prilagoditi.

Dodatne sestavine se na pico lahko dodaja na začetku ali na koncu pečenja, odvisno od sestavin in želje po zapečenem ali bolj svežem okusu.

Poskusite še: Pica z bučnimi cvetovi in albuminsko skuto
Datum Objave: 7.5.2018 ob 08:05

Več iz te teme:

picamargeritaVerace

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.