Odprta Kuhinja

Najboljši trik, da bodo bučke ostale čvrste

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Bučke so tako vsestranske, da jih lahko dodamo marsikateri jedi.


Bučke so trenutno v sezoni in pripravljamo jih na vse možne načine. Ker jih ima marsikdo na vrtu, bučke pa vztrajno rastejo, jih je včasih kar težko porabiti. Še težje pa se je vsak dan znova domisliti novega načina, kako jih pripraviti.

Bučke imajo na srečo precej nevtralen okus, tako da jih lahko kombiniramo k skoraj vsakim živilom na zalogi. Odlično se bodo znašle v vlogi glavne jedi, če jih na primer nadevamo, krasne pa so tudi kot priloga. Danes se bomo naučili, kako jih pripraviti v pečici, da bodo odlično dopolnile vsako kosilo. Najpomembneje pa je, da se želimo izogniti, da bi bile bučke puste in nezanimive. Pripravili jih bomo tako, da ostanejo čvrste in hrustljave.

Ker jih bomo začinili in malce potresli s parmezanom, jih lahko postrežemo v vlogi glavne jedi, sicer pa nam lahko služijo tudi predpripravljene. Pečene namreč lahko shranimo v hladilniku in jih nato dodamo drugim jedem, kot je na primer rižota.

Kako se jih lotimo?


Najprej bučkam odrežemo konce in jih po dolgem narežemo na četrtine. Če bomo namreč bučke pustili v večjih kosih (ne pa jih sesekljali, na primer), se bomo izognili, da bi le te izgubile čvrsto teksturo. Prav tako nam bodo pri tem pomagale začimbe. Bučke namreč naoljimo z oljčnim oljem, začinimo s soljo in poprom. Nato dodamo začimbe, ki so nam pri srcu. Če ne veste, po katerih bi posegli, priporočamo mediteransko mešanico. Z njo je namreč težko zgrešiti. Nato dodamo še drobno riban parmezan in dobro premešamo.

Parmezanova mešanica bo bučkam dodala hrustljavost, čeprav sicer ne slovijo po tej lastnosti. Bučke pa bomo še izboljšali, če jih namesto na običajnem pekaču pečemo na rešetkah. Priporočamo, da običajen pekač obložite s papirjem za peko, nanj pa postavite mrežo za peko ali rešetke. Na ta način bodo bučke karamelizirale in ne ovenele, saj bo zrak krožil okoli njih. Vse skupaj porinite v pečico in pecite na 200 stopinjah Celzija približno 15 minut.

In še nekaj, čemur se morate izogniti ...


Zgornji način priprave za hrustljave bučke je precej zanesljiv, a le, če ne zagrešite naslednjih napak. Prva boste naredili, če boste pekli preveč bučk naenkrat. Med njimi morate namreč pustiti dovolj prostora. Pazite pa tudi, da bučk ne pečete predolgo časa, saj bodo v tem primeru postale premehke.
Preberite še: Bučke: 35 receptov za glavne jedi, priloge, prigrizke, shranke in sladice

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 27.7.2020 ob 11:07

Več iz te teme:

bučke

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja