Odprta Kuhinja

Nasveti za popoln praznični narezek

Odpri galerijo
A+   A-
Približuje se praznični čas, ko se združimo ob okusnih dobrotah, ki prebudijo spomine na tradicijo in družinsko povezanost. Z uporabo teh nasvetov za postavitev in izbiro sestavin lahko ustvarite najlepši narezek, ki bo očaral vaše goste in poskrbel za nepozabno kulinarično izkušnjo.

Narezek je zaradi svoje raznolikosti in preproste priprave priljubljena izbira praznične pogostitve. Ta način postrežbe omogoča sproščeno vzdušje, v katerem lahko gostje uživajo v različnih okusih in si sestavijo krožnik po svojih željah. Poleg tega dopušča bolj sproščeno vzdušje in druženje ter hkrati zadovoljuje različne prehranske okuse in potrebe gostov.

Raznovrstnost in uravnoteženost okusov

Uporabite različne vrste mesnin, ki bodo glavnina vašega narezka.

  • Tolminski želodec: izdelek, ki združuje umetnost dimljenja in zelišč ter ponuja nežno kombinacijo okusov s plesnivo skorjo.
  • Domača salama: kulinarični biser z bogato tradicijo, ki združuje okus izbranih vrst mesa in tradicionalnih začimb.
  • Salama divjega prašiča: močan in intenziven izdelek za ljubitelje »divjih« okusov, ki v kombinaciji s suhim sadjem obljublja edinstveno kulinarično izkušnjo.
  • Alpska klobasa: avtentičen pikanten okus svinjskega mesa in začimb, ki popestri vsak narezek.
  • Šunka tolminske junetine: nežnost mesa tolminske junetine v kombinaciji s polnim karakterjem ponuja nepozaben okus.

ni podpisa
ni podpisa

Priporočen izbor: suha salama (domača salama Alpija, milanska salama Alpijasalama kulen Alpija), alpska klobasa, fino mleta salama (salamin Alpijaogrska salama Alpija), prekajena šunka Alpija, prekajeni vrat Alpija.

Za obogatitev okusov narezka in njihovo ravnotežje poskusite kombinirati različne okuse – slano, pikantno, sladko. Z dodatki, kot so sadje, oreški, hren in podobno, pa poskrbite tudi za barvno raznolikost. Pestra kombinacija različnih barv bo narezek naredila bolj privlačen in mamljiv.

Pred serviranjem poskrbite, da so sestavine narezka na optimalni temperaturi. Upoštevajte tudi prehranske zahteve in okuse svojih gostov, da bodo lahko vsi uživali v narezku.

Izbira kakovostnih sestavin

Vedno izbirajte sveže in visokokakovostne sestavine, saj bo njihov okus in videz izboljšal končno izkušnjo narezka. Pokusite Tolminski želodec Alpija, ki je s svojim izjemnim okusom prejel nagrado šampion kakovosti na sejmu AGRA, in domačo salamo, nagrajeno z zlato medaljo.

Tolminski želodec Alpija
Tolminski želodec Alpija


Estetska postavitev

Za privlačno serviranje razporedite sestavine na ovalen krožnik, pladenj ali leseno desko. S sestavinami lahko ustvarite simetrične vzorce ali pa jih za bolj zanimiv videz razporedite v skupine. Postavitev mesnin v obliki vrtnice je na primer izviren način, kako estetsko prikazati raznolikost in privlačnost mesnin.

Predlogi:

  • Po robu položimo najprej tanko narezano šunko, čeznjo pa še narezan prekajeni vrat.
  • Okoli položimo suho in fino mleto salamo.
  • Klobaso narežemo na kolobarje in dodamo v sredino narezka.
  • Ogrsko salamo zvijemo v žepke in vanjo položimo malo hrena.

Po želji lahko za dekoracijo uporabite različno zelenjavo, zelišča ali omake, kot je hrenova, ali figovo marmelado za dodatne okuse.


Naročnik oglasne vsebine je Kmetijska zadruga Tolmin z.o.o. 

Datum Objave: 6.12.2023 ob 13:12

Več iz te teme:

nasvetiOkusipraznikinarezekmesnine

Naročite se na e-novice:

Promo Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja