Odprta Kuhinja

Neverjetna trika, kako izboljšati paradižnikovo omako

Odpri galerijo
A+   A-
Da bo krožnik špagetov z najljubšo omako pravo doživetje.


Marsikaj lahko uporabimo, da je paradižnikova omaka boljšega okusa, na prvem mestu se vedno omenja sladkor. A ta dodatka bosta naredila bistveno razliko.
Priporočamo še: Nov trend priprave pomfrija, ki se bliskovito širi po spletu

Paradižnikov koncentrat


Koncentratov poznamo več vrst, navadnega, dvojnega, celo trojnega – in so zares esenca paradižnikovega okusa. V tubi, ki tehta 200 g, je lahko stlačenih tudi za kilogram ali celo več zrelega paradižnika. Ponavadi gre za razmerje 1:5. Koncentrat največkrat uporabljamo kot umami dodatek jedem: ko na koncu pokusimo in se nam zdi, da nam manjka »nekaj«, kar bo dalo sladko in kislo dimenzijo naši plehki jedi, je koncentrat kar prava izbira. Ker je voda tako ali tako že izkuhana, ga ni treba dolgo cmariti, po drugi strani pa mu tudi ne škodi, če ga ure kuhljamo v raguju.

Pravi mojstri prisegajo, da je tudi koncentratu mogoče okus še popraviti, in sicer tako, da ga na maščobi še dodatno karameliziramo. V slovenskih kuhinjah ga večinoma uporabljamo kot piko na i – vendar je pogosto osnova nekega znamenitega recepta. Paradižnikove omake z vodko. Cela tuba koncentrata se karamelizira na čebuli, doda za šilce vodke, da se deglazira omaka, ki se je že zalepila na dno posode, potem pa se vse skupaj zalije s polnomastno smetano, soli, popra – in v omako potunka na zob skuhane testenine, najbolje rigatone ali peresnike.

Paradižnikovi listi


To je modrost, ki bi jo z vami morali podeliti čez kakšen mesec ali dva, ko bodo gredice polne odraslih paradižnikovih rastlin. A zakaj vas ne bi že prej dobro opremili z najboljšimi informacijami! Namig vam bo prišel prav, ko boste morali izboljšati okus prazne omake, ki je nastala iz slabših ali kupljenih paradižnikov, pa tudi sicer pri kuhanju paradižnikove mezge.

Kadar z okusom nismo zadovoljni, lahko tik pred postrežbo v našo omako namočimo nekaj paradižnikovih listov: ti bodo stopnjevali okus in ne, niso strupeni, kot mnogi mislijo. Manko okusa se nam pogosto zgodi, kadar omako poskušamo skuhati iz kupljenih paradižnikov, ki so jih hranili na nizki temperaturi. Za domače omake so izrazito primernejši (in cenejši) domači, ki so do konca dozoreli na soncu. Kuhajte v široki posodi, na dnu naj bo na začetku nekaj vode, da se ne prismodi, ko začne vreti, temperaturo znižajte in kuhljajte naprej na majhnem ognju. In še nekaj: kdor bi rad ojačal okus in skrajšal čas priprave, lahko paradižnik najprej popeče v pečici. To so samo osnove: julija, ko se boste založili s svojim pridelkom, vam povemo še kaj več.
Deloindom.si: Kako očistiti prismojene madeže z likalnika

Besedilo: K. C. R./M. D.

Naslovna fotografija: iprogressman/Getty Images
Datum Objave: 4.5.2022 ob 07:05

Več iz te teme:

paradižnikparadižnikova omakaparadižnikov koncentrat

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja