Odprta Kuhinja

Pad thai: dodatek, brez katerega ni te jedi

Tamarindovo pasto, iz katere pripravimo značilno omako, lahko v takšnih zavitkih kupimo v specializiranih trgovinah.
Odpri galerijo
A+   A-
Ob pripravi recepta za pad thai iz domače kuhinje smo se vprašali, kako do omake, s katero bomo dosegli značilen okus, ki v sebi združuje sladke, slane in kisle elemente.


V zadnjem obdobju smo med raziskovanjem kulinaričnih zgodb večkrat naleteli na pad thai, in sicer smo odličnega poskusili sredi Ljubljane, kjer so nam tudi namignili, da je točno ta jed tista, ki jo Slovenci vse pogosteje naročamo na dom. Že nekaj dni kasneje smo zastrigli z ušesi, ko je v eni od nedavnih epizod kuharske oddaje MasterChef Slovenija predlanski zmagovalec Bruno Šulman zdajšnjim tekmovalcem pokazal, kako se pripravi pad thai. Zato smo se tudi mi potopili v raziskovanje te kultne jedi, ki v sebi združuje tako sladke kot tudi slane in kisle elemente.
Mogoče vas zanima: 3 največje zmote pri pripravi solate: kako pomembno je, ali dodamo prej kis ali olje

Tamarindova pasta


Kaj pravzaprav je pad thai? To je ena od priljubljenih jedi iz zakladnice tajske hrane, ki jo postrežemo z obvezno rezino limete. Na spletni strani TasteAtlas so takole nanizali njene sestavine: riževi rezanci, arašidi, česen, tofu, sušeni škampi, sojini kalčki, repa, jajca in tamarind. To, zadnje, je plod drevesa, ki raste v Aziji in Afriki. Kiselkasti plodovi so na videz malo podobni rožičem, sicer pa iz vsebine, ki se skriva v notranjosti plodov, pripravijo pasto, ki jo najdemo v azijskih trgovinah po vsem svetu. To pasto nato namočimo v vodo, zatem ožamemo z rokami. Voda, ki ostane, je polna arom, zato je to osnova za omako, v kateri so poleg tamarinda še sladkor, ingver in druge začimbe. Ravno ta omaka pa je tista, ki prinese jedi značilni okus. Še ena zanimivost: ponekod tamarindovo pasto uporabljajo za sladice in celo bombone, medtem ko jo na Tajskem največkrat vključijo v slane oziroma glavne jedi.

In kako priljubljena je ta jed pri nas? Zelo, kajti ta jed se že nekaj časa uvršča v sam vrh tiste hrane, ki si jo Slovenci najraje naročimo na dom. Pri enem od dostavljavcev jedi in živil so nam povedali, da smo januarja letos naročili štirikrat več pad thaijev kot januarja 2020.

Pa še nekaj smo opazili: medtem ko smo v preteklosti pad thai pri nas našli le v azijskih restavracijah, ga v novejšem obdobju lahko naročimo tudi v drugih gostilnah – ujeli smo celo ta podatek, da naj bi ga ponekod pripravljali s kranjsko klobaso!

Tamarindovo pasto, iz katere pripravimo značilno omako, lahko v takšnih zavitkih kupimo v specializiranih trgovinah.
Tamarindovo pasto, iz katere pripravimo značilno omako, lahko v takšnih zavitkih kupimo v specializiranih trgovinah.

Pad thai iz domače kuhinje


Zares preprost recept za jed, ki v domačo kuhinjo prinese azijske okuse. Pri pripravi te jedi je ključno, da ponev dobro segrejemo, preden začnemo vanjo dodajati sestavine. Točno to, temperaturo ponve oziroma voka, je omenil tudi Bruno Šulman. Predlani je zmagal v MasterChefu, tokrat pa je tekmovalcem prikazal, kako pripravimo odlični pad thai. Eden od njegovih nasvetov je bil, da segrejemo dve ponvi: ko v eno dodamo več sestavin in se temperatura zniža, vsebino prevrnemo v drugo, močno ogreto ponev. Še en namig: zraven postrežemo prepražene arašide, ki jih lahko na grobo nasekljamo, obvezna je tudi rezina limete.

Omaka

  • 35 g palmovega sladkorja

  • 3 žlice vode

  • 4 žlice paste ali koncentrata tamarinda

  • 2 žlici ribje omake


Rezanci

  • 115 g suhih riževih rezancev srednje velikosti (1 uro jih namakamo v vodi sobne temperature)

  • 2 žlici kozic (srednje velikosti)

  • 3 stroki česna (sesekljanega)

  • četrt skodelice grobo nasekljane čebule

  • 85 g tofuja (narezanega na koščke)

  • žlica svežega korenja (narezanega na drobne kocke)

  • posušeni kosmiči čilija po okusu (neobvezno)

  • 2–3 žlice rastlinskega olja

  • 1 jajce

  • pol skodelice kalčkov

  • pest pora (narezanega na trakce)

  • 1 žlica limonovega soka

  • četrt skodelice praženih arašidov

  • grobo nasekljanih

  • 1 limeta


Priprava


1. Za omako damo v manjši lonec sladkor in ga raztopimo na srednji vročini. Ko se raztopi, mešamo, dokler barva ne potemni. Takoj dodamo vodo, ribjo omako in pasto iz tamarinda; sladkor bo takoj otrdel. Omako segrejemo, nato pa toploto izključimo.

2. V skledi zmešamo tofu, česen, korenje, čebulo in kosmiče čilija.

3. Na srednji vročini segrejemo vok ali večjo ponev ter dodamo ravno toliko olja, da premažemo dno. Kozice ali meso na hitro popražimo ter odstranimo iz voka, vanj pa na srednji temperaturi (po potrebi dodamo malo več olja) primešamo jajce ter druge sestavine, ki smo jih zmešali s tofujem, ter dodamo še kozice ali meso.

4. Nekaj minut dušimo, nato dodamo rezance in omako. Ko se ta vpije, pokapamo malo limonovega soka po rezancih ter vok umaknemo z ognja.

5. Postrežemo s svežo limeto, sojinimi kalčki ter praženimi arašidi.

Naslovna fotografija: RichC86/Getty Images
Preberite tudi: S strokovnjakinjo o bontonu: napaka, ki jo v restavraciji prepogosto počnemo
Datum Objave: 18.4.2023 ob 08:04

Več iz te teme:

pad thairiževi rezancitamarindova pasta

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.