Preskusili smo: s to sestavino do piščanca kot iz Michelinove restavracije kar v domači pečici
Odpri galerijo
A+ A-
Ste že slišali za piščanca v senu? To je najlažja pot, da iz zelo preprostih in dostopnih sestavin pripravite obed, ki bo osupnil vse za mizo.
Passard se ga je za svoj jedilnik lotil malo drugače: sestavil je pol piščanca in pol race, ju sešil, vse skupaj položil na posteljico iz dišečega, svežega sena in spekel. Mi smo se takšnemu kompliciranju odrekli in pekli na najlažji mogoč način. Se vonj po senu zares čuti pri mesu? Da, se. Več ljudi je tudi opisalo, da dobi okus po kostanju, vsekakor pa iz lonca, kot ga »odpečatimo«, zaveje tak vonj kot na pokošenem travniku, kjer se je seno že nekaj časa sušilo na soncu. Nimate sena? Imate dostop do katerega koli travnika? Natrgajte nekaj šopov trave in jo razgrnite na soncu, da se vsaj do dveh tretjin posuši in dobi značilni vonj.
Peka v senu sicer ni nič novega in tudi različne kose mesa je mogoče uporabiti – pogosto je to jagnjetina. V senu pa je mogoče hrano prav tako kuhati, na jedilniku znamenite Hiše Franko smo lahko poskusili krompir, kuhan v senu.
Piščanec v senu: Neverjetno preprosta priprava
Potrebujete pa litoželezno posodo s pokrovom. piščanec (primerne velikosti za vašo posodo) nekaj šopov sveže sušenega, dišečega sena sol, poper dodatno moka, voda Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. V večjo litoželezno posodo natlačimo toliko sena, da bo šel vanjo še piščanec: oblikujemo nekakšno gnezdo. Piščanca popramo in temeljito solimo, tudi znotraj, in ga položimo v seno.
Temeljito si umijemo roke in površine, kamor smo ga odlagali. Iz vode in moke zamesimo nekoliko trše testo ter z njim obložimo rob posode, tako da ima neprekinjen obroč. Zapremo s pokrovom in potisnemo v razgreto pečico. Pri piščancu je splošno navodilo, da se peče 15 minut za vsakega pol kilograma, na koncu smo mi dodali še 15 minut, kajti izsušiti se ne more, prav toliko pa naj pred strežbo še čaka v zatesnjeni posodi. Posodo odpremo na mizi, pred gosti: piščanca vzamemo iz posode, ga očistimo bilk, ki se ga morebiti držijo, in razrežemo. Ponudimo ga z nekaj masla, najbolje slanega.
Namig: Za zraven smo postregli tarte tatin na slan način, s porom, bučkami in nekaj mocarelice namesto jabolk.
Priporočamo tudi: Kruh: koraki pred peko, od katerih je odvisen rezultat
Naslovna fotografija: Rus32/Getty Images
Nagradni natečaj Deloindom.si: Pripravite fotografije svojih kosmatincev na dopustu
Datum Objave: 22.9.2022 ob 17:09