Odprta Kuhinja

Pripomoček, ki vam bo to veliko noč olajšal lupljenje pirhov

Fotografija: susandaniels/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Bliža se velika noč in mnogi so že začeli pripravljati velikonočni meni ter pripadajoče dekoracije.


Mi bomo že ta vikend pekli potratno potico, nadaljevali pa z najrazličnejšimi prazničnimi recepti, ki jih boste gotovo z veseljem pripravljali. Tudi dekoracije sledijo, a danes se bomo osredotočili na nekaj drugega. Pripravili bomo strategijo in ogreli prste za lupljenje velikonočnih pirhov. Saj veste, praznični vikend traja kar nekaj dni in čaka nas veliko lupljenja.

Obstaja kar nekaj različnih trikov in na Odprti kuhinji smo že preizkusili nekatere izmed njih. Lažjemu lupljenju naj bi botroval dodatek kisa v vodo, v kateri se kuhajo jajca. Pomembno je tudi, da se odstranjevanja lupine ne lotimo, ko so pirhi še vroči, saj se bo hladna lupina veliko lepše odlepila od beljaka. Pa tudi tvegali ne bomo, da bi se med lupljenjem opekli. Najbolje je, da jajca takoj po kuhanju namočimo v ledeno kopel, s tem pa bomo preprečili tudi, da bi se njihova notranjost razkuhala.

Sila preprost trik, da se pirhi lažje olupijo


Na spletu smo našli kopico idej, kako se lotiti lupljenja, najbolj zanimiva pa se nam je zdela spodnja, katere avtorica predlaga, da si pri odstranjevanju lupine pomagamo s pripomočkom, za katerega stavimo, da ga imate doma. Lupljenja pirhov se bomo letos lotili kar z navadno čajno žlico. Kot si lahko ogledate v videu, jajčno lupino z njo najprej počimo, nato pa jo porinemo podnjo. S kovinsko površino jo bomo lepo ločili od kuhanega beljaka, pri tem pa se izognili tudi morebitnim nezgodam, ko se z jajčnimi črepinjami kdaj pičimo za nohte.

Da popestrite velikonočno praznovanje, lahko letos tako svoje najdražje pri prazničnem zajtrku naučite novega trika, žlico za lupljenje pa seveda že prej pripravite k vsakemu pogrinjku. Če imate doma kakšne posebne različice, ki so videti malce bolj slavnostno, pa še toliko bolje!
Preberite še: Kako dolgo lahko hranimo mleto meso v hladilniku in zamrzovalniku

Fotografija: susandaniels/Getty Images
Datum Objave: 27.3.2023 ob 07:03

Več iz te teme:

jajcalupljenjepirhižlica

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja