Odprta Kuhinja

Razlogi, zakaj je peka v karanteni tako priljubljena in pomembna

Mother and son are preparing dough for cookies together in the morning. Kid is throwing flour and is happy.
Odpri galerijo
A+   A-
V času osamitve številni ljudje preizkušajo nove konjičke. Eden izmed najbolj priljubljenih postaja peka – predvsem z drožmi.



Nekateri zdaj prvič pečejo dišeče piškote, drugi so se lotili bolj zahtevnih kulinaričnih podvigov. Psihologi, ki imajo v tem obdobju polno dela s spremljanjem počutja ljudi, pravijo, da peka – predvsem kruha – dobrodejno vpliva na počutje v času krize.

Čakanje na rezultat našega dela zahteva potrpežljivost. Foto: Getty Images
Čakanje na rezultat našega dela zahteva potrpežljivost. Foto: Getty Images


Peka kruha vključuje tudi nekaj fizičnega dela: gnetenje in oblikovanje hlebca naj bi pomagalo pri sproščanju stresa, pravijo ameriški psihologi. Čakanje, da testo vzhaja pa pomaga pri treningu spodobnosti odložiti hipni užitek v zameno za nekaj boljšega kasneje.
Priporočamo: Pečemo z Anito Šumer: rešitve za pet začetniških težav pri pripravi droži

S hlebcem do uspeha


Psihologi vztrajajo, da je treba zapolniti čas med kolektivnim čakanjem na »boljše dni« ali konec pandemije, ki bo nekega dne zagotovo prišel. S peko lahko zelo koristno zapolnimo prosti čas, se ob tem sprostimo in imamo občutek, da smo z zlatorumenim hlebcem nekaj dosegli. Med peko smo ustvarjalni, imamo situacijo pod nadzorom in lahko uživamo v končanem produktu. S tem se na zelo dober način borimo proti občutkom tesnobe, ki nas preplavljajo v negotovem času.

Peka kruha je izredno počasen proces, povsem v nasprotju s hitrim tempom sodobnega življenja, vztrajajo ameriški psihologi. Privilegij je, da lahko čas in energijo posvetimo temu konjičku, še menijo.

Koga piškoti spravijo v slabo voljo? Foto: Getty Images
Koga piškoti spravijo v slabo voljo? Foto: Getty Images

S piškoti izrazimo čustva


Na univerzi v Massachusettsu so ugotovili, da s pečenjem dobrot za nekoga drugega lahko tudi izražamo čustva. Včasih namreč težko najdemo besede, s katerimi bi opisali, kako se počutimo. To lahko najbolje storimo s hrano. Hvaležnost, sočutje in to, da nekoga res cenimo, lahko tisti, ki imajo težave z verbalnim izražanjem, to pokažejo s pečenimi dobrotami. V številnih kulturah je hrana izraz ljubezni – in hkrati univerzalni jezik. Hrana je zelo pozitiven način komunikacije, razumemo pa jo lahko tudi, če ne razumemo jezika kuharja.

Ko živimo zdaj, v tem trenutku


Tako kot meditacija tudi kuhanje zahteva pozornost celega človeka. Med pripravo moramo meriti, se osredotočiti na okus in vonj, biti prisotni in živeti v trenutku. To vse vpliva na znižanje ravni stresa, saj takrat pozabimo na probleme okoli sebe in se v celoti posvetimo nečemu drugemu. Pozabimo lahko tudi na žalost, ki nas počasi zapira v temni prostor, in sledimo korakom, ki vodijo do dišečih piškotov.

Pomirja že vonj po sveže pečenem kruhu. Foto: Getty Images
Pomirja že vonj po sveže pečenem kruhu. Foto: Getty Images


Pečenje je tudi način, kako izkazati altruizem. Ko kuhamo, ne iščemo pozornosti drugih, pač pa si želimo le deliti hrano s tistimi, ki jim imamo radi in nam v življenju nekaj pomenijo. Ko nekomu ponudimo hrano, bosta oba – prejemnik in ponudnik – občutila ugodje.
Priporočamo tudi: 15 jedi, ki lahko nastanejo iz zavitka listnatega testa

Fotografije: Getty Images
Datum Objave: 16.4.2020 ob 07:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: