Odprta Kuhinja

Regratova solata: 5 namigov, da bo še boljša

Regratova solata: namigi, da bo še boljša (Foto: dulezidar/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Ste že obiskali svoj skrivni kotiček, na katerem se spomladi razraste regrat in si privoščili prvo solato? Imamo nekaj namigov, da bo še bolj mamljiva.

1. Zabela

Kdaj se zgodi tista prava ljubezen do regrata? Zagotovo ga z vsem žarom ne grizljate že med nabiranjem na travniku. Dokler ga ne pomastimo s takšno ali drugačno zabelo, se strast v nas ne prebudi. Se strinjate, kajne? Regratova solata dobi svoj čar v kombinaciji z maščobo. Pa naj bo to oljčno olje, bučno olje ali kar – zaseka. To raztopimo v manjši posodi, po želji dodamo še ocvirke in vse skupaj prelijemo po zeleni posteljici.

image_alt
3 pravila nabiranja regrata, ki jih moramo poznati ob začetku sezone

2. Dodatki

Očiščen regrat damo v dovolj veliko skledo in ga omehčamo z dvema ali tremi kuhanimi krompirji. Če si zaželimo močnejšega okusa, dodamo nekaj narezanih strokov česna ali pa v vse skupaj nasekljamo kar njegovega divjega sorodnika – čemaž. Tudi slanino imamo radi v tej solati. Hrustljavo jo spečemo, nato pa nalomimo, da dobimo še hrustljavo dimenzijo. Obnese se tudi kakšna druga mesnina, recimo pršut ali podrta in pocvrta domača dimljena klobasa. V tem primeru bi bila zaseka skorajda odveč.

3. Kis

Zaradi vseh dodatkov, maščobe, s katero dodelamo solato, in grenčine, ki je v regratu, se v tej skledi prileže močan kis. Najbolje je uporabiti kar domačega – jabolčnega ali vinskega.

4. Jajca

Regratove solate si skorajda ne predstavljamo brez jajc. Običajno jih trdo skuhamo, narežemo na rezine in z njimi po vrhu okrasimo solato. A solata bo najboljša, če jih ne bomo popolnoma trdo skuhali – bolj tekne, če je rumenjak še malce kremast. Kaj pa poširano jajce? Tudi lahko!

5. Skivnost ljubljanskega gostinca

Za vse ljubitelje regratove solate pa imamo še en božanski namig ljubljanskega gostinca Andreja Beloviča iz Restavraciji Škrnic'lj. Zanjo namreč pripravi posebno omako, zaradi katere postane jed pravi hit. Skrivnost polivke je v mešanici jabolčnega kisa, soka, balzamičnega kisa in medu, ki se prepoji s kašastim krompirjem. Recept najdete TUKAJ.

 

 

 

Datum Objave: 29.2.2024 ob 08:02

Več iz te teme:

regratregratova solatanabiranje regrata

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.