Se še spomnite: slive v močnatih jedeh naših babic
Ko je svežega sadja več kot preveč, ga uporabimo za pripravo neštetih bolj ali manj domiselnih jedi, ki so v slovenski tradicionalni kuhinji trdno zasidrane. Slivova marmelada ali džem, slivove pogače iz kvašenega testa, biskviti, zavitki, kompoti, cmoki, močnik in še kaj bi se našlo, če pobrskamo po starih receptih. Še pogosteje so v njih omenjene češplje, kar marsikomu povzroča preglavice z razumevanjem, zato povejmo, da je češplja avtohtona slovenska sorta, ki bo sicer dozorela šele septembra. Prepoznamo jo po zlato rumenem mesu, ki se zlahka loči od koščice, odlikuje jo tudi izrazit okus. Da pa ne bo zmede, bomo v tem sestavku za vse sorte, ki se utegnejo znajti na našem jedilniku, uporabili skupno ime: slive.
Ker slive s toplotno obdelavo ne izgubljajo okusa, celo nasprotno, so dobrodošle v številnih, predvsem sladkih dobrotah, brez zadržkov pa jih lahko dodajamo slanim jedem. Poglejmo, kako iznajdljive so bile pri njihovi pripravi naše babice, ki so bile izjemne mojstrice, ko je bilo treba izumljati nove jedi iz sestavin, ki so jih imele pri roki. Pripravljale so celo paleto močnatih jedi, najbolj preprosti so bili močniki.
Slivov močnik
Slivov močnik v nekaj različicah so poznali tako rekoč povsod po Sloveniji, sicer pod različnimi imeni, češpljevec, češpljev močnik, češpljeva juha oziroma čvečkova župa, gospodinje pa so si z njim dale malo ali pa precej opravka.
Za najbolj preprost slivov močnik potrebujemo sveže slive, malo sladkorja in nekaj rezin kruha, najbolje starega. Slive razkoščičimo in skuhamo v vodi ali še bolje v mleku, sladkamo po okusu in vrelo zmes prelijemo po rezinah kruha. Počakamo, da se kruh napije, in postrežemo. Ta osnovni recept lahko nadgradimo, tako da jed prelijemo s smetano, potresemo s kosmi masla in zapečemo v pečici. Priznajmo, odličen način, kako porabiti star kruh.
Slivov močnik z jajčnimi usukanci
Če imamo več časa in volje, pa pripravimo slivov močnik z jajčnimi usukanci. Na eno jajce dodamo približno 100 g moke, pol deci mleka in pol žličke soli ter žličko sladkorja, sestavine premešamo in zgnetemo, da nastanejo majhne kepice oziroma svaljki. Za to količino svaljkov potrebujemo približno trideset sliv, ki jih razkoščičimo in stresemo v lonec. Prilijemo vodo, toliko, da so slive pokrite, sladkamo in zavremo. Po treh minutah prilijemo liter mleka in kuhamo še deset minut. Potem zakuhamo še usukance, močnik naj vre še deset minut, da se zgosti. Po želji zabelimo s smetano.
Slivova juha
Osnovno slivovo juho, torej slive, kuhane v vodi ali mleku, lahko tudi zmeljemo v kremno jed, pri čemer nekaj celih prihranimo za postrežbo.
Zrele slive so tako sladke, da jim sladkorja skoraj ni treba dodajati. Ga pa seveda dodamo, kadar kuhamo marmelado oziroma džem.
Slive pred zaužitjem oziroma uporabo obvezno operemo, najbolje v mlačni ali celo topli vodi, da temeljito odstranimo belkasto zaščitno plast s kože.