Odprta Kuhinja

Sestavine iz kuhinje, ki odženejo mravlje

RHJ/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Mravlje so lahko prava nadloga. Ko se naselijo v našo kuhinjo, se jih zlepa ne moremo znebiti, razen če uporabimo spodnja sredstva, v ospredje pa postavljamo tista, ki so naravnega izvora.


Poleti so okna in vrta v naše kuhinje pogosto bolj na široko odprta, kar velikokrat v goste privabi tudi kakšno mravljo. Kaj hitro se do naše shrambe lahko začne viti četica pridnih žuželk, ki se želi dokopati do shranjenih dobrot. In ko jih je enkrat polno, se jih je težko znebiti.

Gotovo poznate določena sredstva, ki nepovabljene členonožce iztrebijo, a ker si v kuhinji ne želimo strupenih snovi, se bomo danes raje zatekli k naravnim sredstvom. Spodaj lepimo nekaj predlogov, kako se spraviti nad mravlje, da nam ne okupirajo kuhinje.
Aktualno: Vlaganje kumaric: na enem mestu vse, kar morate vedeti za najboljši rezultat

Kis


Kot pišejo na portalu Marthe Stewart, kis moti feromone mravelj, s pomočjo katerih se med seboj sporazumevajo v katero smer se velja napotiti proti hrani. Če opazite mravlje, prostore, kjer so se potikale, poškropite z mešanico iz dveh decilitrov kisa, dveh žlic sode bikarbone, dveh žlic detergenta za posodo in dodatka vode. Tako se bodo zmedle in v hišo ne bodo uspele priklicati svoje vojske.

Limonov sok


Enako lahko storite tudi s sokom limone. Zmešajte sok enega sadeža v merico vode, dobro premešajte in preventivno poškropite po kotičkih, kje v hišo vstopajo mravlje. Naravno sredstvo ne bo poškodovalo tal, okvirjev vrat, oken in vhoda na balkon. Vonj po citrusih pa bo žuželke odvračal od vstopa.

Soda bikarbona in sladkor


Mravlje imajo zelo rade sladkor, zato lahko kot past nastavite mešanico, ki ji dodate še sodo bikarbono. Uporabite mleti sladkor, saj bodo sicer tistega v kristalih zlahka ločile od sode. Vse skupaj zmešajte in postavite v nizko posodico. Tako boste pripravili past, v katero se bodo ujele žuželke, saj soda bikarbona deluje kot strup zanje.

Mleti poper


Vonj popra mravljam nikakor ni všeč. Če ga boste potresli pod kuhinjske omarice ali druge kotičke, kamor rade zaidejo, jih boste od tega odvrnili. Seveda bodite previdni, da popra ne potresete toliko, da bi lahko motil tudi vas. Gotovo si ne želite celo poletje kihati, kajne?
Preberite še: Prej in potem: poglejte, kako čudovito kuhinjo smo si naredili iz te stare menze

Fotografija: RHJ/Getty Images
Datum Objave: 12.7.2023 ob 18:07

Več iz te teme:

sladkorkismravlje

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.