Skrivna sestavina, ki bo vaše zajtrke v novem letu naredila bolj okusne

Odpri galerijo
A+ A-
Dolgo smo se ji poizkušali izogniti, a je nazaj. In vsi jo poznate.
Že vrabci na vejah čivkajo, da je zajtrk najbolj pomemben obrok v dnevu ter da ga za nobeno reč nikakor ne gre preskočiti. Takšni in drugačni nutricionisti, dietetiki, znanstveniki in raziskave so nas tudi že naučili, da ni vseeno, kaj si privoščimo na prazen in spočit želodec. Kar naenkrat se tako zalotite, da zjutraj v skodelico trosite bio kosmiče, jih polivate z riževim mlekom ter jim dodajate vsa možna super živila, ki jih premore vaše gospodinjstvo. Pa je to res najboljši recept za zdrav in okusen zajtrk?
Če ste prebrali zadnjo vrstico, v zgoraj omenjenem zajtrku ni bilo prav veliko maščob. Pravzaprav bi te v skodelici res morali iskati z lupo. Pa se spomnite, kdaj smo tako kolektivno in vestno odrinili vse maščobe s svojega jedilnika?
Že res, da so maščobe v šestdesetih letih prejšnjega stoletja strogo preganjali, a zadnja leta vse več raziskav potrjuje, da slednje niso krive za vse zdravstveno gorje, od holesterola do prekomerne teže. Ravno nasprotno, naše telo jih potrebuje, dejstvo pa je, da maščobe jedi delajo tudi mnogo bolj okusne.
Boljši okus
Tako smo se odločili, da bomo, če seveda niste intolerantni, alergični ali kako drugače neprilagojeni na maščobe živalskega izvora, v 2020 tem pustili malce več prostora v naši kuhinji.
Maščobe namreč poudarjajo okus in našim brbončicam bolj sinhrono prenašajo arome, ki jih nosimo v usta. Vaš zajtrk bo tako veliko bolj živahen, če riževo ali drugo rastlinsko mleko v kaši zamenjamo z običajnim. Jajca bodo bolj okusna, če jih popečete na maslu ali celo žlici sladke smetane. Prav tako pa bodo bolj puhaste tudi palačinke, narejene na mlečni osnovi.
Seveda ne pravimo, da je z maščobami v novem letu dobro pretiravati, predlagamo pa, da jim pustite malce manevrskega prostora v svojem jedilniku, saj v majhnih količinah ne bodo botrovale k slabim spremembam v vašem telesu.
Preberite še: Paneton: kako ga naredimo doma
Fotografija: Getty Images
Vir: The Kitchn
Datum Objave: 2.1.2020 ob 08:01