Odprta Kuhinja

Tako bomo najlažje razkoščičili večjo količino češenj

Ko imamo za razkoščičiti večjo količino češenj, si lahko pomagamo s steklenico in slamico. (Foto: Ricardo Jato de Evan/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Češnje najraje jemo sveže, če jih kuhamo ali pečemo, jim odstranimo koščice; ker so zelo sočne, je lahko nadev preveč voden, zato se lahko testo močno razmoči.

Češnje zobamo z drevesa, meljemo jih v smutije, z njimi okrašujemo torte, dodajamo jih v sladoled in sadne solate, kuhamo v sokove in marmelade, lahko pa jih tudi pečemo, na primer v zavitkih ali narastkih. Za večino naštetega češnje razkoščičimo, predvsem v skrbi, da si ne bi kdo od jedcev v navdušenem mletju sladke dobrote poškodoval kakšnega zoba. Seveda moramo odstraniti koščice tudi takrat, ko češnje meljemo, na primer za marmelado ali smuti.

Trik, ko nimamo pripomočkov

Pri manjših količinah se opravila lotimo s prsti, če moramo izkoščičiti nekaj kilogramov drobnih sadežev, pa si omislimo bolj ali manj učinkovite pripomočke. V trgovini lahko kupimo različne osnovne modele, ročne, s posodo za koščice ... cene se gibljejo od deset do dobrih dvajset evrov. Če tega priročnega pripomočka nimamo, pa se s češnjami mudi, improviziramo s tem, kar najdemo v kuhinji.

Pomagamo si lahko s steklenico, češnjo nastavimo na dulec in skoznjo potisnemo slamico. Koščica bo padla v steklenico, češnjo bo ostala zunaj. Podobno lahko uporabimo lijak za polnjenje steklenic. Z opisanimi pripomočki bomo češnje hitro izkoščičili, pri tem pa jih tudi ne bomo povsem zmrcvarili, kar je pomembno, če potrebujemo nepoškodovane polovičke.

Da češnjev zavitek ne bo razmočen

Tako pripravljene češnje uporabimo za različne jedi, iz njih skuhamo marmelado ali sok, z njimi napolnimo cmoke ali spečemo pito. Tokrat pobliže poglejmo, kaj je pomembno, če jih bomo pekli, na primer v zavitku. Ker vemo, da so češnje zelo sočne, moramo to upoštevati, če jih bomo pekli v testu. Zaradi preveč vodenega nadeva se lahko namreč testo tako razmoči, da bomo namesto čvrstega, zapečenega zavitka iz pekača z žlico pobirali brezoblično gmoto. Lahko bo sicer okusna, vendar bo tako neugledna, da je ne bomo mogli ponuditi gostom. Pri zavitku je rešitev v drobtinah, ki jih potresemo po testu, preden ga premažemo z nadevom. Drobtine, ki jih lahko tudi prepražimo na maslu, bodo popile tekočino iz nadeva in poskrbele, da se testo ne bo preveč razmočilo.

Jogurtovo pecivo

Kadar pripravljamo češnjev kolač, je najbolje upoštevati količine sestavin v receptu. Takole gre recept za jogurtovo pecivo na lončke: zmešamo en lonček jogurta, dva lončka moke, 1 lonček sladkorja, pol lončka olja in dve jajci, dodamo začimbe in 250 g izkoščičenih češenj in kolač bo ravno pravšnji, ne preveč moker in ne presuh. 

Jogurtovo pecivo na lončke lahko pripravimo tudi s češnjami. (Foto: martiapunts/Getty Images)
Jogurtovo pecivo na lončke lahko pripravimo tudi s češnjami. (Foto: martiapunts/Getty Images)

Priporočamo še: VIDEO: Preprosta češnjeva prepletenka vas bo navdušila

Datum Objave: 5.6.2024 ob 07:06

Več iz te teme:

sladicečešnjerazkoščičevanje češenj

Naročite se na e-novice:

Alenka Kociper