Odprta Kuhinja

Tako bomo pravilno osvetlili kuhinjo

Foto: Thinkstock
Odpri galerijo
A+   A-
S pravo svetlobo se bomo imeli v našem najljubšem delu doma še lepše.Dobra osvetlitev prostora je za uporabnost kuhinje ključnega pomena, optimalno pa je kombiniranje različnih tipov osvetlitev, ki omogočajo prilagajanje ambienta glede na trenutne potrebe.

Ob načrtovanju osvetlitve upoštevajmo naravno svetlobo v prostoru. Če ima kuhinja manjše okno ali je obrnjena na sever, bo prostor zahteval drugačno osvetlitev. Potrebno količino svetlobe dimenzioniramo v najbolj temnih razmerah (na zimski deževen dan) ter temu prilagodimo število in moč svetil. Svetlobe namreč ni nikoli preveč – kadar svetilk ne potrebujemo, jih lahko enostavno ugasnemo. Najbolj dobrodošel tip svetlobe v kuhinji je brez dvoma naravna svetloba, zato velja pri snovanju prostora razmisliti, kako je zagotoviti kar največ. Če nimamo možnosti umestitve običajnega okna, lahko razmislimo o strešnih oknih, svetlobnikih ali stekleni opeki.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock


Poleg naravne osvetlitve je najpomembnejša generalna osvetlitev kuhinjskega prostora, ki jo običajno zagotavlja močna stropna svetilka (ali več teh) preprostih, nevpadljivih oblik. Njena svetloba naj bo mehko razpršena ter naj dobro osvetli celotni prostor ter ne ustvarja senc. Barva svetlobe naj bo topla, saj bo prostor tako deloval bolj domače in udobno.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock


Pomembna precizna dela v kuhinji opravljamo na pultu, zato moramo tej površini nameniti precej pozornosti. Svetilke, ki osvetljujejo pult, naj bodo umeščene tako, da ne slepijo oči ter so usmerjene na delovno površino. Tovrstno osvetlitev običajno zagotovimo s pomočjo LED-trakov ali linijskih nadgradnih svetilk, pritrjenih pod viseče elemente. Če kuhinja teh nima, lahko pult osvetlimo tudi s pomočjo stenskih ali stropnih reflektorjev, ki svetlobo v snopih usmerjajo tja, kjer jo potrebujemo.

[caption id="attachment_28851" align="alignnone" width="1024"]
ni podpisa
ni podpisa
Foto: Thinkstock[/caption]

Kuhinje, ki se ponašajo z bari in otoki, zahtevajo dodatno osvetlitev teh površin. Običajno gre za dekorativna viseča svetila, pri katerih si lahko privoščimo večjo drznost pri izbiri oblike. Kombiniramo lahko več manjših svetilk ali izberemo eno večjih dimenzij. Estetsko jih lahko navežemo s tisto nad jedilno mizo, seveda pa to ni nujno. Trenutno so najbolj modne dekorativne industrijske oblike, vedno bolj aktualni pa so tudi modeli s sečniki iz obarvanega stekla.

[caption id="attachment_28861" align="alignnone" width="1024"]
ni podpisa
ni podpisa
Foto: Thinkstock[/caption]

Kuhinje lahko ambientalno osvetlimo še na bolj drzne načine. Z aplikacijo LED-traku pod linijo omaric kuhinjskim elementom dodamo pridih lahkotnosti, saj na prvi pogled deluje, kot da lebdijo. Poigramo se lahko tudi z dekorativno osvetlitvijo notranjosti omaric ter tako izpostavimo njihovo vsebino.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Trgovine s trendovskim kuhinjskim dekorjem in pohištvom, ki jih najdemo čez mejo

Datum Objave: 30.8.2017 ob 07:08

Več iz te teme:

ambientdekorkuhinjaosvetlitevarhitekturaarhitekturne rešitvesvetloba

Naročite se na e-novice:

Nina ŠtajnerAvtor na portalu Odprta kuhinja