Odprta Kuhinja

Tako doma čisto preprosto pripravimo puding katerega koli okusa

Odpri galerijo
A+   A-
Kakšen puding imate pa vi najraje?



Gotovo ste doma že kdaj skuhali puding, če ne zase, pa za svoje otroke ali vnuke. Navadno je to ena tistih sladic, za katero niti pomislimo ne, da bi jo skuhali kako drugače, kakor le stresli iz vrečke, zmešali z mlekom in prelili v lončke. Ko se strdi, ga postrežemo kar takšnega ali pa mu dodamo kakšen posip ali preliv. Gotovo ste kdaj pri babici poizkusili vaniljevega, z nekaj kapljicami malinovca po vrhu?

No, pudinga iz vrečke smo tako navajeni, da mnogi pravzaprav sploh ne vedo, kaj vse sestavlja vsebino vrečke. Ne glede, ali v trgovini izberete čokoladnega, vaniljevega ali sadnega, gre po večini za koruzni škrob. Temu je dodanega malček sladkorja in pa arome za okus. In če se slednjim želimo izogniti, priporočamo, da puding naredite kar sami doma. Tako, čisto od začetka, brez vrečk iz trgovine!

Morda do sedaj na to niste pomislili, a priprava pudinga je zares čisto preprosta. Če znate zmešati prah in mleko ter nato počakati dovolj časa, da se mešanica strdi, znate narediti tudi puding! Tako preprosto je, namreč.

Ko koruzni škrob zmešamo s tekočino, dve njegovi glavni komponenti namreč želatinizirata in se razlezeta. Zmes tako z višanjem temperature postaja vse gostejša in ko prenehamo z mešanjem ter jo ohladimo, nastane puding. No, seveda si ne bomo privoščili le koruznega pudinga, ki je precej nevtralnega okusa. Dodali mu bomo sladkor in začimbe. Cimet, kakav, kardamom ali vanilj, na primer. Lahko pa uporabite tudi jasminove čajne vrečke na primer, če želite puding uporabiti kot kremo v torti ali preliv za biskvit. Sploh si ne predstavljate, kako okusno bo to! No, da si boste vse skupaj lažje predstavljali, spodaj dodajamo še osnoven recept.

Sestavine



  • 410 ml polnomastnega mleka

  • 65 g sladkorja

  • 2 veliki žlici koruznega škroba

  • ščep soli


Priprava


1. Če uporabljate čajne vrečke ali drugo sestavino, ki spusti okus z namakanjem, jih najprej postavite v mleko in počasi segrejte ter mešajte približno 10 minut.

2. V posebni posodi zmešajte sladkor, škrob, sol in kakav (če boste naredili čokoladni puding).

3. Dodajte malce mleka in zmešajte v pasto. Nato vmešajte še preostanek mleka.

4. Postavite na ogenj in konstantno mešajte, dokler se ne pojavi brbotanje in se puding zgosti. Po približno petih minutah bo to. Nato pa mešajte še minuto in odstranite z ognja.

5. Če uporabljate aromo v tekočini (na primer vaniljo), jo dodajte pri tem koraku, premešajte in prelijte v servirne posodice, ki naj počakajo na pultu, da se puding ohladi.
Preberite še: Nenavadna sestavina, ki bo zagotovo postala stalnica v vaši kuhinji

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 28.8.2020 ob 08:08

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: