Odprta Kuhinja

Tako naredimo polpete iz praktično vsake zelenjave

Odpri galerijo
A+   A-
Je tudi pri vas doma napočil čas za praznjenje hladilnika? Naredite polpete - na ta način gotovo ne boste zavrgli prav nobene sestavine.Vsake toliko je pametno do zadnjega izprazniti hladilnik in shrambo ter narediti nekakšno inventuro. Saj veste, gotovo je nekje na zadnji polici konzerva koruze, ki ji je pretekel rok, ali pa v kotu stoji zavojček leče, za katerega sploh ne veste, da obstaja. In da hrane ne bi metali v smeti ali pa je hranili za nabiranje prahu, je dobro, da domače zaloge vsake toliko prezračimo. Navadno v takšnih primerih odkrijemo, da imamo doma na zalogi vsaj za en obrok sestavin. Ne verjamete?

Potem zagotovo še niste odkrili, kako praktična rešitev so polpeti. Od lečnih do zelenjavnih, pripravimo jih lahko iz praktično česarkoli. V kombinaciji s solato ali zajemalko krompirjevega pireja pa bomo imeli pripravljeno odlično kosilo. Zato danes pišemo o tem, kako iz le treh sestavin pripraviti polpete, v katerih lahko porabite zaloge odvečne zelenjave, stročnic ali drugih živil.

Ekonomični in raznoliki, predvsem pa odličnega okusa


Polpeti sicer najverjetneje izhajajo iz perzijske kuhinje, kjer so jih pripravljali iz ostankov mesa. Najpogosteje jagnjetine ali teletine. Da gre za praktično in nadvse ekonomično kulinarično rešitev, so kmalu odkrila tudi druga ljudstva in kmalu so polpete vzljubili tudi Italijani, ki jih iz vseh mogočih sestavin zelo radi pripravljajo še danes.

Da pripravimo polpete na italijanski način, potrebujemo le tri osnovne sestavine. Star kruh ali drobtine, enega do tri jajca in parmezan. Pa še slednjega lahko nadomestimo s sirom, če ga nimamo pri roki. Tem sestavinam pa lahko primešamo meso, zelenjavo ali stročnice. Kar imamo pač na zalogi. Ko pripravimo in oblikujemo polpete, pa jih lahko dokončamo na različne načine. Če si želimo hrustljave skorje, jih ocvremo. Če imamo raje mehkejšo različico, naj romajo v pečico. Lahko jih celo skuhamo v omaki. Skratka, različic je ogromno in pri polpetih imamo res proste roke. Upoštevati pa je pametno nekaj spodnjih nasvetov.

Več tekočine pomeni manj hrustljave in lepljive polpete, zato je dobro, da zelenjavo, ki jo uporabite, predhodno obdelate in se tako znebite odvečne tekočine. No, lahko pa dodate več kruha, če ga imate na zalogi. Ali pa drobtin, seveda.

Če uporabljate špinačo, ohrovt ali drugo listnato zelenjavo, jo najprej rahlo sotirajte v ponvi in odlijte odvečno tekočino. Bučke raje naribajte in posolite ter pustite v cedilu, da odvečna voda preprosto odteče. Brokoli, cvetačo ali krompir je najbolje kar skuhati ... Saj razumete, kajne?

In še nekaj. Najbolje je, da zelenjavo narežete na drobno ali pa pretlačite z vilicami. Po mikserjih in blenderjih raje ne posegajte, saj boste tako pokvarili teksturo polpetov.

In če za konec še enkrat ponovimo, kako v nekaj minutah pripraviti odlično kosilo: toplotno obdelamo zelenjavo in jo dodamo v posodo, kjer smo nadrobili kruh, ga rahlo zalili z vodo ali mlekom ter dodali jajca in parmezan. Vse skupaj pretlačimo, oblikujemo v polpete, ki jih skuhamo ali ocvremo. Pripravimo skledo solate in kosilo je na mizi. Pa dober tek!
Preberite še: Perfektna česnova mešanica za popestritev kruha

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 4.2.2021 ob 07:02

Več iz te teme:

zelenjavapolpetepolpetipospravljanje kuhinje

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.