Odprta Kuhinja

Tako preprosto domači hlebec kruha spremenite v pravo umetnino (VIDEO)

Fotografija: fabiomax/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Ste ravno zamesili testo za kruh? Našli smo nekaj idej, kako lahko domači hlebec postane prava paša za oči.


Recimo, da ste zamesili testo, da spečete kruh kot že večkrat doslej. Danes predlagamo, da tradicijo za malenkost popestrite in hlebec oblikujete nekoliko drugače. Manija peke z drožmi je že pred leti sprožila okraševanje kruha, a včasih za pletenje kitk in risanje rožic ter žitnih klasov s pomočjo britvice ni časa. Ali pa energije. A to še ne pomeni, da mora biti doma pečen hlebec dolgočasen. Spodaj prilagamo video s predlogi, na kakšne preproste načine je testo mogoče okrasiti in oblikovati.

Odtis s cedilom


Če se vam zdi, da niste preveč umetniško podkovani, vseeno pa želite, da bi bil hlebec po vrhu vzorčaste teksture, lahko poprimete kar za kovinsko cedilo. Priporočljivo je, da ima mreža čim večje luknje, da bo vzorec čim bolj jasno viden. Narobe obrnjeno cedilo le odtisnite na površino hlebca in okraševanje (za začetnike) je končano.

Pinceta iz vilic


Če imate kakšno minuto več časa, lahko iz vilic naredite nekakšno pinceto, s katero boste poščipali površino testa in tako ustvarili zanimive vzorce. Dvoje vilic obrnite s hrbtno stranjo eno proti drugi in ju skupaj pričvrstite z gospodinjsko elastiko. Nato po vzoru zgornjega videa ustvarite okras.

Rezilo za pico


Če imate v gospodinjskem predalu rezilo za pico, tisto s koleščkom, lahko tudi s tem pripomočkom naredite čisto preprost in zabaven vzorec na hlebcu kruha. Rezilo postavite na sredino testa, nato pa zarežite tako, da se bo črta zavila v obliko polža. Tako boste dobili krasen kruh z zanimivo spiralo.

Škarje


Tudi s škarjami si lahko pomagate pri ustvarjanju. Testo s pomočjo palca in kazalca nekoliko pridržite in vanj zarežite. Cikcak linije lahko oblikujete po svojem okusu. Naredite zvezdico, prekrižane ali vzporedne črte ali pa se poigrajte s krogom.

Zobna nitka


Celo zobna nitka ali sukanec prideta prav pri okraševanju kruha. Z njuno pomočjo boste lahko zarezali natančno ostre linije. Prav tako si lahko z njima pomagate pri razdeljevanju testa na manjše kose.

V videu lahko preučite še kar nekaj drugih primerov, kako speči zanimivo pecivo iz krušnega testa. V tokratnem članku smo se osredotočili na cel hlebec, saj na ta način ni treba prilagajati časa peke in temperature pečice.
Preberite še: Klasike z Yasko: najboljši pohan sir

Fotografija: fabiomax/Getty Images
Datum Objave: 7.3.2023 ob 08:03

Več iz te teme:

kruhhlebecokraševanje

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.