Odprta Kuhinja

To je razlog, zakaj morate v kuhinji vedno imeti pri roki zobotrebce

Odpri galerijo
A+   A-
Pa ne za čiščenje zob po kosilu!



Včasih smo zobotrebce našli na vsaki mizi, a posodobitve bontona so marsikoga zmedle. Jih še smemo uporabljati v javnosti? Odgovor je ne. Pravzaprav pravila bontona na splošno prepovedujejo čiščenje zob pred drugimi ljudmi, tudi, če gre za naše družinske člane. A če zobotrebcev ni več na spregled v restavracijah, še ne pomeni, da so popolnoma neuporabni. Pravzaprav nam bo doma prišlo še kako prav, če jih bomo imeli pri roki.

Čemu so namenjeni, sicer razberemo že iz njihovega imena. A v kuhinji jih lahko uporabimo tudi za mnogo drugih kuhinjskih opravkov. V pomoč so nam lahko pri polnjenju lignjev, serviranju kanapejev, nabadanju jagod, fiksiranju rulad in podobno. Zobotrebci pa so nadvse uporabni tudi pri peki. Pravzaprav so naši najboljši prijatelji pri peki tort in biskvitov. Veste zakaj?

Kako pečen je biskvit?


Zobotrebci so odlični za ugotavljanje, kako pečena je torta oziroma biskvit zanjo. Lesena struktura je namreč bolj hrapava kot pri uradnih preizkuševalcih tort, na katere se zaradi gladke strukture še ne pečen biskvit ne prime prav dobro. Prav tako je ključna svetla barva zobotrebcev. Pomagala nam bo oceniti, kako vlažna je notranjost torte. To nam seveda pove, koliko časa jo moramo še držati v pečici!

Ko pečemo torto, je zato vedno dobro pri roki imeti zobotrebec. Ko želimo preveriti, kakšno je stanje biskvita, ga preprosto zapičimo vanj. Nato si ogledamo površino paličice in preverimo, ali so na njej ostali drobci biskvita in ali je zobotrebec vlažen. Če je temu tako, biskvit še nekaj časa pustimo v pečici. Če pa na dan potegnemo čist zobotrebec, pomeni, da je notranjost torte dovolj pečena.

Na ta način lahko preverite tudi, kako pečeno je drugo pecivo ali pa celo ribje meso. Pri slednjem je sicer takrat, ko je zobotrebec popolnoma čist, že malce pozno, saj ribe ne želimo popolnoma izsušiti.

Kakorkoli že, zobotrebcev se v javnosti izogibajte, v domači kuhinji pa le imejte kakšnega na zalogi, saj vam bo pri peki, sploh trenutno, ko kuhamo in pečemo še več kot sicer, prišel še kako prav.
Preberite še: Pisane velikonočne pletenice

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 7.4.2020 ob 02:04

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: