Pisane velikonočne pletenice

Poznate slovenski kruh vrtanek? Meni je bil v navdih za pletenice, ki so še kako primerne za praznik, ki prihaja.

Vrtanek, okrogel kruh, ki ima obliko gladkega ali pletenega venca, je značilen za Prekmurje, kjer je dobil simbolno vlogo izkazovanja ljubezni, poznan pa je tudi Belokranjcem in Dolenjcem. Kakor lahko preberemo v Abecedi okusov Slovenije, so dekleta vrtanke podarjala koscem, delili so jih po ličkanju koruze, pekli ob kolinah, porokah in drugih praznovanjih, tudi ob zaroki in poroki. Nasmeji nas pravilo, ki se ga je morala držati nevesta, ko je čakala, da pride ženin ponjo: gledati je morala skozi ta kruh, najpomembnejše pa je bilo, da je svojo boljšo polovico zagledala, še preden je on zagledal njo. To je namreč pomenilo, da bo nad njim imela moč.

Danes je ta bogati krušni izdelek poznan predvsem kot praznični kruh. V Prekmurju ga gospodinje še vedno pečejo in oblikujejo v pletenice, ob katerih je prav težko dojeti, da je človeška roka lahko tako spretna. Ker imam prekmurske korenine, sem v teh krajih na svoje oči doživela ponos gospe, ki je ogromen krušni venec podarila ob družinskem prazniku, in hvaležnost obdarovanke. Darilo je v trenutku prekosilo vse materialne poklone in vsi zbrani smo se še lep čas pogovarjali le o kruhu.

Naše pletenice sicer ne zadostijo tipični obliki, ki jo zahteva vrtanek, so pa nastale z mislijo na to jed, ki prebudi ljubezen do lepega. Naj bodo čudovita popestritev velikonočnega zajtrka.

Tako pripravljeni kruhki se odlično podajo k velikonočni šunki, jajcem in hrenu.

Pisane velikonočne pletenice

Rožnato testo

 • 280 g bele moke
 • 160 g pireja rdeče pese
 • 45 g kisle smetane
 • žlica sladkorja
 • 4 g soli
 • 4 g suhega kvasa
 • 35 g olja

Svetlo testo

 • 280 g bele moke
 • 150 g mleka
 • 45 g kisle smetane
 • žlica sladkorja, 4 g soli
 • 4 g suhega kvasa, 35 g olja

Dodatno

 • beljak za premaz in sladkorčki za posip

Priprava testa in oblikovanje pletenic

1. Najprej pripravimo rožnato testo: v skledo kuhinjskega robota damo moko, sladkor, sol in kvas ter pomešamo. Nato dodamo pire iz pese, kislo smetano in olje. Gnetemo približno 5 minut. Testo je zelo mehko, a tako je tudi prav. Predenemo ga na pomokan pult, oblikujemo v kroglo in postavimo v posodo, kjer bo vzhajalo.

2. Posodo kuhinjskega robota očistimo in spet namestimo. Ponovimo enak postopek kot prej, le da namesto pireja pese dodamo mleko.

3. Obe testi naj vzhajata toliko časa, da se podvojita.

4. Nato spet pomokamo delovno površino in vsako testo razdelimo na osem enakih delov. Vse skupaj prekrijemo s krpo, da se ne bi posušili.

5. Pečico vključimo na 200 stopinj. Dva pekača obložimo s papirjem za peko.

6. Vzamemo en kos rožnatega in en kos navadnega testa. Oba oblikujemo v približno 20 centimetrov dolga svaljka. Belo testo bo bolj prožno kot tisto s peso, zato ga boste najverjetneje preprosto raztegnili, rožnato pa boste posvaljkali kot za njoke. V tem primeru bodite zelo skromni, ko boste pult posipali z moko, drugače testa nikakor ne boste mogli oblikovati.

7. Ko naredimo primerno dolga svaljka, ju na enem koncu stisnemo skupaj, nato pa prepletemo in oba kraka prepletenke sklenemo v krog. Tako s preostalim testom ponovimo še sedemkrat.

8. Kruhke odlagamo na pekač in jih pre­krijemo s krpo. Vzhajajo naj še približno pol ure.

9. Tiste štiri, ki smo jih oblikovali prve in so že primerno vzhajali, premažemo z beljakom, posujemo s sladkornim posipom in potisnemo v pečico. Pečemo jih 20 minut. Nato spečemo še druge.

Namig: Pire rdeče pese naredimo tako, da skuhamo želeno količino te zelenjave in jo nato spasiramo s paličnim mešalnikom.
Priporočamo še: Bralka priporoča: čudovito oblikovan in zelo puhast kruh
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana