Odprta Kuhinja

To so najbolj priljubljeni sendviči po svetu

Tudi sendvič je lahko nekaj posebnega. (Foto: porosolka/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Medtem ko se po Sloveniji širijo natančno zasnovani, ki so lahko tudi kosilo, smo poiskali tiste, ki so najbolj priljubljeni po svetu.

Po Sloveniji, predvsem po prestolnici, lahko v zadnjih tednih naročimo različne sendviče, ki postajajo vse bolj priljubljeni, ne le kot zajtrk ali malica, njihove malo večje in bolj bohotno zastavljene različice se zlahka spremenijo v kosilo.

Veliko modernih različic ima za osnovo fokačo, po možnosti z drožmi, trenutno pa je pri nas med mesninami, ki gredo v to preprosto jed, v samem vrhu mortadela. Ker se nam zdi, da nas je zajela prava sendvičmanija, saj ti vznikajo v različnih lokalih, bistrojih, barih, pekarnah in še kje, smo se poglobili v tiste, ki so med najbolj priljubljenimi na svetu.

Lestvica TasteAtlas

Kulinarični portal TasteAtlas je v sam vrh sto najboljših na svetu uvrstil pri nas skoraj nepoznani bánh mì. Prihaja iz Vietnama, njegova osnova je bageta, ki jo prerežejo po dolgem, vanjo dodajo mešanico mesnih in zelenjavnih dodatkov. Na drugem mestu naj bi bil turški tombik döner, imenovan tudi gobit kebab, tretji najbolj znani sendvič na svetu naj bi bila orientalska šavorma.

Vietnamsko dobroto zlahka pripravimo v domači kuhinji. FOTO: Bhofack2/Getty Images
Vietnamsko dobroto zlahka pripravimo v domači kuhinji. FOTO: Bhofack2/Getty Images

Po mnenju CNN

Še eno lestvico najbolj priljubljenih smo našli, sestavili so jo v uredništvu CNN, kjer so na prvo mesto postavili mehiški sendvič torta ahogada, osnova je prav posebna štručka, v katero je ujet nadev iz nasekljane svinjine, priljubljen je predvsem v mestu Guadalajara. Na drugo mesto CNN uvršča italijanske tramezzine, trikotne sendviče z različnimi nadevi, na tretjem so tudi že omenjene šavorme.

Pariz je znan predvsem po dveh sendvičih, to sta croque monsieur ter croque madame. FOTO: Špela Ankele
Pariz je znan predvsem po dveh sendvičih, to sta croque monsieur ter croque madame. FOTO: Špela Ankele
Croque monsieur, kot ga postrežejo sredi Pariza. FOTO: Špela Ankele
Croque monsieur, kot ga postrežejo sredi Pariza. FOTO: Špela Ankele

Evropa: croque monsieur, croque madame in francescina

Če pogledamo še malo po Evropi: v pariških bistrojih dandanes kraljujeta dva sendviča. Prvi je croque monsieur, drugi je njegova ženska različica croque madame. V prvem so med dve rezini kruha umeščene rezine šunke in sira, na vrh razporedijo nariban sir in vse skupaj do hrustljavega zapečejo, medtem ko ima croque madame za dodatek še klobuček, ki je narejen iz ocvrtega jajca.

Naš recept za croque madame najdete tukaj.

Še skok na Portugalsko, kjer v drugem največjem mestu kraljuje sendvič francescina. Njegova osnova sta dva kosa toasta, med katerima je zajetna mesna plast, na vrhu je raztopljen sir, na njem še ocvrto jajce, vse to pa v Portu postrežejo z omako in zajetno merico ocvrtega krompirčka. Neverjetno nasitna kombinacija, ob kateri je celo legendarni kuhar, teve voditelj Anthony Bourdain, presenečeno vzkliknil: »Poglejte, koliko je tega!« 

Mimogrede, poslovenjen recept za sendvič francescina najdete tudi tukaj na našem portalu.

Na nenavadni in hkrati zelo nasitni sendvič, ki ga postrežejo z omako in zajetno merico pomfrija, so v Portu presneto ponosni. FOTO: Špela Ankele
Na nenavadni in hkrati zelo nasitni sendvič, ki ga postrežejo z omako in zajetno merico pomfrija, so v Portu presneto ponosni. FOTO: Špela Ankele

Sendvič francescina je v drugem največjem portugalskem mestu tako zelo znan, da so njegove plasti natisnili tudi na majice. FOTO: Špela Ankele
Sendvič francescina je v drugem največjem portugalskem mestu tako zelo znan, da so njegove plasti natisnili tudi na majice. FOTO: Špela Ankele

Priporočamo še: Potratni velikonočni venček (VIDEO)

Datum Objave: 22.3.2024 ob 08:03

Več iz te teme:

sendvičicroque madamesendvič francescina

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.