Odprta Kuhinja

To so napake, ki jih počnete pri shranjevanju čebule

Olha_Afanasieva/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Čebulo uporabljamo za osnovo marsikatere jedi, zato jo imamo doma vedno na zalogi. Kako pravilno pospraviti celo in že narezano?


Ste se kdaj vprašali, kolikšen je rok trajanja ene čebule? Odvisno, če jo pravilno shranite, bi se glasil odgovor. Čebula je ena tistih sestavin, ki jo najdemo v vsakem gospodinjstvu, saj jo pogosto uporabljamo za pripravo najrazličnejših jedi. Skoraj bi jo lahko označili za začimbo, saj jo dodajamo za popestritev okusa, z njeno pomočjo v še tako preprostih omakah in juhah pridobimo globino.

Ker je čebulo dobro imeti vedno pri roki, je prav, da je pravilno shranjena. Tako bomo občutno podaljšali njeno življenjsko dobo. V pravilnih pogojih bo namreč lahko počakala tudi do pol leta, da jo porabimo. Če ne bomo zagrešili katere od spodnjih napak, seveda.

Vlažen prostor


Vemo, da je čebulo najbolje držati na hladnem. A čeprav se zdi hladilnik odlična ideja, temu ni tako. V njem je precej vlage, ki za njeno shranjevanje ni najboljša. Prav tako je v hladilni napravi omejeno kroženje zraka. To sestavino pa moramo hraniti v prostoru, ki je zračen, suh in hladen. In še nekaj: nikar naj ne bo shranjena v plastični vrečki ali posodi.

Shranjevanje na svetlobi


Čebule ne smemo izpostavljati sončni svetlobi. Tudi, če jo bodo žarki dosegli v zimskem času, bo njihova toplota botrovala razvoju bakterij in drugih mikrobov, ki bodo povzročili predčasno razkrajanje.

Rezana čebula


Včasih se med pripravo recepta premislimo in spremenimo načrt. Na primer, da nam zato ostane že olupljena čebula, morda smo jo celo že sesekljali. Pravilno shranjena lahko na uporabo počaka tudi do 14 dni in v tem primeru se bo treba požvižgati na vse, kar smo se naučili iz zgornjih vrstic. Sesekljano čebulo je namreč najbolj pametno hraniti v plastični, neprodušno zaprti posodi. In to v hladilniku!
Preberite še: Tako se lahko znajdete, ko vam zmanjka tablet za pomivalni stroj

Fotografija: Olha_Afanasieva/Getty Images

Deloindom.si: Kaj septembra sejemo, če želimo pridelek kmalu
Datum Objave: 26.9.2022 ob 08:09

Več iz te teme:

čebulashranjevanje

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja