Odprta Kuhinja

Trendi: Kakšne jedilnice so in?

Foto: Thinkstock
Odpri galerijo
A+   A-
Prijetno domačo atmosfero je v tem osrednjem delu doma mogoče ustvariti s primerno izbranim pohištvom in dodatki, ki pa naj se odzivajo tudi na sodobne svetovne smernice.


1. Svetilke z več viri svetlobe


Časi, ko so bile modne svetilke, ki so vso svetlobo usmerile na površino mize, so minili. Danes so bolj zanimivi lestenci, ki se ponašajo z več žarnicami ter odlično osvetlijo celoten prostor. Že nekaj sezon so modni lestenci industrijskega videza ter žarnice s pridihom nostalgije, počasi pa jih začenjajo izpodrivati modernistični lestenci s senčniki iz obarvanega, zrcalnega ali posrebrenega stekla.

2. Marmor


Marmor je še vedno eden izmed najbolj zaželenih materialov, v jedilnici pride v poštev v obliki mizne plošče. Avtentičnost materiala je zanemarljiva kakovost, tekstura marmorja je namreč na voljo v izvedbah iz različnih umetnih materialov, ki so trpežnejši in tudi cenejši. Marmornata miza na pogled deluje dekadentno in elegantno; predvsem pa bo delovala kot čudovito ozadje na fotografijah hrane za instagram. Marmornato mizo lahko dopolni ali nadomesti tudi marmornat jedilni servis.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

3. Pasteli, zelena barva in grafični vzorci


Barvna lestvica modernih jedilnic je precej nežna; fokusirana na črno in belo ter vmesne sivine, prostor pa otoplijo mehke lesene teksture in zelenje. Grafični vzorci in pastelne različice barv so v jedilnici dobrodošle v manjših količinah – kot preproge, prti, tekači, pogrinjki in prtički. Tovrstna aplikacija barv je odlična ideja, saj je manjše dodatke zelo preprosto zamenjati in s tem povsem spremeniti videz jedilnice.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

4. Mešanje slogov


Pri oblikovanju doma se večina uporabnikov sreča z dilemo, kateri slog izbrati. Morda nam je všeč več stilov hkrati ali pa imata partnerja različen okus; v vsakem primeru je dobra novica, da je ekscentrično mešanje slogov danes povsem modno. Vintage dodatki se odlično podajo v minimalistično opremljen prostor, glamurozen slog se sklaplja z hipijevskim, industrijski dom pa otoplijo kmečki detajli. Pravil ni; le domišljiji je treba pustiti prosto pot.

5. Neujemajoči se stoli


Dandanašnji ni prav nič narobe, če se stoli ob jedilni mizi med seboj ne ujemajo. Ta trend je zelo praktična rešitev za družine z otroki različnih starosti. Vsak družinski član lahko izbere stol, ki najbolj ustreza njegovim dimenzijam; vseeno pa naj se posamezni modeli med seboj barvno oziroma slogovno dopolnjujejo.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Preverite še: Pet idej za poletno dekoracijo omizja

Datum Objave: 8.8.2017 ob 16:08

Več iz te teme:

trendiopremastolijedilnicemizalestenec

Naročite se na e-novice:

Nina ŠtajnerAvtor na portalu Odprta kuhinja