Odprta Kuhinja

Trik za najboljšo sirovo omako, če pri roki nimate smetane ali mleka

Odpri galerijo
A+   A-
Sirova omaka je stalnica, ki si jo velikokrat privoščimo. Tako pripravljeno pa si jo lahko tudi takrat, ko v hladilniku zmanjka mleka ali smetane.Sirova omaka je nadvse univerzalna polivka, ki jo lahko uporabimo na vse možne načine. Prelijemo jo lahko čez popečen kos mesa, po vrhu kuhane zelenjave ali pa naredimo sloviti ameriški »mac'n'cheese«. V vsakem primeru navadno pripravimo mešanico sira, smetane in mleka in ko se vse skupaj zmeša in stopi, dobimo kremno teksturo, ki jo imajo še posebno radi otroci.

In sploh če jed ponudimo otrokom, bo prilagoditev, zaradi katere bo omaka, ki jo obožujejo, še bolj zdrava in še kako dobrodošla. Sirovo omako namreč lahko naredimo tudi na drugačen način, in sicer tako, da namesto mleka ali smetane za kremasto in lažjo teksturo uporabimo zelenjavo. Takšno, ki omaki ne bo spremenila barve, seveda. Zato bomo uporabili kar cvetačo, jo najprej skuhali v kropu, spasirali in pomešali s sirom. Omako lahko po občutku naredite sami, za kuharske začetnike pa spodaj dodajamo tudi recept.

Ta trik je odličen način, kako otrokom v jedi podtakniti več zelenjave. Deloval pa bo tudi takrat, ko pri roki ne boste imeli smetane ali mleka.

Sestavine


- strok česna
- vejica timijana
- glava cvetače
- žlica oljčnega olja
- 150 g ribanega sira grojer
- 150 g sira čedar
- žlička gorčice
- sol
- poper po občutku

Priprava


1. V vodi zavrite strok česna, timijan in lovorjev list ter pustite stati 5 minut, da se voda odišavi.

2. Dodajte cvetačo in jo kuhajte do 10 minut, da se popolnoma zmehča.

3. Cvetačo spasirajte skupaj z žlico oljčnega olja in slabima 2 dl vode, v kateri se je kuhala.

4. Miksajte, dokler zmes ni gladka. Nato dodajte obe vrsti sira, gorčico, sol in poper in dobro premešajte. Po želji dodatno poprajte in solite.
Preberite še: Kultne jedi: golaž po receptu madžarskega kuharja

Fotografija: Vladimir Mironov/Getty Images
Datum Objave: 14.10.2021 ob 07:10

Več iz te teme:

brezmesne jedisircvetačasiorva omakazeljenjava

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.