Odprta Kuhinja

Triki, kako v prehrano vnesti manj maščobe

Odpri galerijo
A+   A-
Preberite naše namige in razmislite, kje se vam najbolj zatika. Spremenite zorni kot, nato pa bodite dosledni pri spremembah, ki jih boste uvedli.


Kuhajmo sami


Kdor kuha sam, je na dobri poti, da porabo maščob ukroti. Navajeni smo namreč, da čebulo in zelenjavo za juho vedno pražimo na maščobi, prav tako na njej spečemo meso. Če uporabljamo kakovostno posodo, maščob za praženje večinoma sploh ne potrebujemo. Maščobo raje dodajmo na koncu, malone na krožniku, le brizg dobrega olja, s katerim oplemenitimo okus. Da v bučno juho sodi kanček bučnega olja, že vemo, podobno jed oplemeniti tudi oljčno, laneno ali orehovo. Seveda v tem primeru izberemo dragocena hladno stiskana olja in v majhnih količinah. Maščoba naj bo začimba, pravzaprav prehransko dopolnilo.

Sendvič za malico je dovoljen, če …


Malica med službenim časom? Prehranjevanje v menzah ali manjših gostilnah je zelo enostavno – o hrani ne razmišljamo preveč, le toliko, da izberemo meni, ki nam tisti dan bolj diši, in še poceni je. Žal so poceni ničvredne maščobe in škrobnata mašila, medtem ko so zelenjava, sadje in druga za zdravje koristna živila precej dražja. Če se iz službe domov vračamo zelo pozno, je kar prav, da ob tem času sedemo za mizo in kaj toplega pojemo – kosilo torej, pri čemer poskusimo izbrati manj mastne jedi. Če pa bomo glavni obrok pojedli doma v krogu svoje družine, med službenim časom »kosimo« bogatejši sendvič s skutnim namazom, sirom, kosom pečenega mesa ali puste mesnine in seveda z zelenjavo: solato, kalčki, kislim zeljem ali čim podobnim. Zraven jogurt in res droben sladkorček – recimo sladki datelj, pa smo že nared za nove delovne naloge.

Oh, ta smetana!


Sadna solata, polna vitaminčkov! Smetana na sadni solati je res lep okras, brez nje se marsikomu jagode zdijo celo povsem brez okusa, vendar naj bo le za posebne primere, saj vsebuje najmanj 35 odstotkov mlečne maščobe v suhi snovi. Podobno kisla smetana izboljša okus kremne juhe, čeprav je juha prav tako zelo okusna le z dodatkom mleka. Sicer pa, kaj niso s kislo smetano vse kremne juhe zelo podobnega okusa? Kisla smetana vsebuje 21,5 odstotka mlečne maščobe v suhi snovi, jogurtova smetana 10 odstotkov. Še vedno precej, če jo uporabljamo (skoraj) vsak dan.

Cvrtje brez olja in peka v foliji


Obstaja več postopkov priprave živil, kjer maščob sploh ne potrebujemo. Kuhanje v vodi tik pod vreliščem (poširanje) je eden takih. Bi v petek ocvrte sardele za spremembo zamenjali z orado v soli? Če meso ali ribe pečemo v vrečki za peko ali v foliji (peki papir, aluminijeva folija), tudi ne potrebujemo niti kančka maščobe. Marsikateri recept, zapisan v kuharski knjigi, prav tako z lahkoto spremenimo sebi – dieti – v prid. Da bi slanino ali panceto pražili v ponvi na maščobi, je že tak popoln nesmisel, saj slanino brez težav popražimo brez dodane maščobe, maščobo iz slanine, ki se je stopila, celo preprosto odlijemo. Če se ocvrtemu piščancu za skoraj vsako nedeljsko kosilo nikakor še ne moremo odreči, se poskusimo vsaj mastnim nogicam. Piščančja bedra vsebujejo več kot 20 odstotkov maščob, prsi le okoli 2 odstotka.

Aha, slaščice!


Ste pomislili, da bi rumove kroglice iz piškotnih drobtin naredili kdaj brez kakršnekoli maščobe? Sestavine zlahka povežemo le s sadnim sokom, lažje pa z namočenimi suhimi figami ali slivami.

Maslo za zajtrk lahko, če ...


Pri zajtrku si na kruh radi namažemo maslo, potem pa še marmelado ali med. Vse sestavine so povsem zdrave in dobre, a le v zmernih količinah. Ker je maslo, ki ga vzamemo iz hladilnika tik pred zdajci, precej trdo in težko mazavo, ga na kruh velikokrat naložimo kar v debelih rezinah. Če bi ga vzeli iz hladilnika vsaj pol ure prej, bi se malce zmehčalo in bi si ga lahko namazali na kruh v (zdravem) tankem sloju. Pol ure prej? Zjutraj, ko se vsi borimo z neusmiljenimi urnimi kazalci? Rešitev je zelo preprosta: maslo je ravno prav mehko po dveh minutah v mikrovalovni pečici, ki jo nastavimo na najmanjšo moč. Druga možnost je, da spremenimo vrstni red jutranjih opravil. Maščobe so tudi v mleku, siru, skuti in jogurtu, pa pregrešnih salamah in majonezi. Strastni ljubitelji mlečnih izdelkov naj izberejo raje takšne manj mastne. Razumljivo, majonezo v vsakodnevni prehrani z manj maščob izpustimo.

Preberite še: Vse, kar morate vedeti o dieti z manj maščobe

Naslovna fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 4.1.2019 ob 08:01

Več iz te teme:

maščobemaslosmetanahujšanjekuhanje

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.