Odprta Kuhinja

Vse, kar morate vedeti, da bodo zelišča v stanovanju lepo uspevala

Odpri galerijo
A+   A-
V vrtnarijah in vrtnarskih trgovinah skoraj vse leto prodajajo sadike zelišč, tako da jih lahko posadimo kadar koli, tudi novembra bo pravi čas.

Pozna jesen je pravi čas, da razmislimo o miniaturnem vrtičku na okenski polici. Zakaj bi se odrekli rastlinam, ki čez zimo na vrtu ne morejo preživeti, ko pa jih lahko prav uspešno gojimo v stanovanju? Seveda smo pri izboru vrtnin omejeni, paradižnika in solate kajpak ne bomo sadili v lončke, zato pa lahko v kuhinji gojimo številna zelišča, ki bodo uporabna in še v okras povrhu. Z malce truda jih bomo lahko gojili vse leto, kar zlasti prav pride, če vrta nimamo prav pred hišo ali ga sploh nimamo.

Zelišča, ki rastejo na okenski polici, bodo tako res povsem pri roki, in to vse leto. Preden se v valu navdušenja odpravimo v vrtnarijo po nakupih, moramo vedeti, da rastline, ki sicer čez leto uspevajo na prostem, v zaprtih prostorih potrebujejo malo drugačno nego, še posebno v kurilni sezoni, ko je v sobi ali kuhinji precej toplo, hkrati pa je zrak suh.

Lončke stran od radiatorjev


Zato za lončke z zelišči izberimo prostor stran od grelnih teles, običajno so to radiatorji ali peči. Če bodo na toplem, bodo potrebovala več vlage, zato jih je treba pogosteje zalivati in po potrebi pršiti s postano vodo. Vendar pozor, tudi v suhem prostoru je vlage hitro preveč, takrat pa lahko rastline začnejo gniti. Vrhnja plast prsti se namreč hitro posuši, in to nas zavede, da je zemlja suha tudi pod površjem.

Pozorno pri zalivanju


Lončki, v katere zelišča sadimo, naj imajo na dnu odprtino, skozi katero bo odtekala odvečna voda, še bolje, da naredimo drenažo, na primer iz kamenčkov. Previdnost pri zalivanju je potrebna zlasti pri plastičnih lončkih, ki ne prepuščajo vlage. Sicer pa je treba različna zelišča drugače zalivati. Majaron, meta, drobnjak in peteršilj na primer imajo radi stalno vlago, rožmarin, origano, timijan in bazilika pa bolje uspevajo, če pustimo, da se zemlja med enim in drugim zalivanjem povsem posuši.

Razmislite o količini


Pri izboru zelišč upoštevajmo predvsem svoj okus in potrebe, ki jih imamo pri kuhanju. Tista zelišča, ki jih uporabljamo največ, je najbolje posaditi v vsaj v dva lončka, ki jih bomo skozi vse leto menjavali. Ena rastlina bo tako uporabna v kuhinji, druga pa bo medtem počivala in se razraščala.

Zelišča iz trgovine je dobro presaditi in jih pozneje, ko se zarastejo, redno obrezovati in obtrgovati. (Foto: undefined undefined/Getty Images)
Zelišča iz trgovine je dobro presaditi in jih pozneje, ko se zarastejo, redno obrezovati in obtrgovati. (Foto: undefined undefined/Getty Images)

Poskrbimo za svetlobo


Tako kot okrasnim lončnicam tudi zeliščem zagotovimo dovolj svetlobe, da ne bodo zakrknila v mraku. Zato jih je najbolje postaviti na okensko polico, kjer bodo deležna kar se da veliko dnevne svetlobe. Po potrebi jih prestavljamo in obračamo za svetlobo. Da so neenakomerno osvetljena, bomo kmalu opazili po neenakomerni rasti.

Po nakupu zelišča presadimo


Večino zelišč kupimo v lončkih, ki pa so običajno že premajhni, zato je treba rastline kmalu presaditi v večje. Pri tem pazimo, da bodo globoki najmanj 20 centimetrov, da lahko na dno nasujemo dovolj prsti in da bodo imele rastline dovolj prostora za rast.
Onaplus.si: To je zelišče, ki pomirja in izboljšuje kakovost spanca

Kupimo le zdrave in krepke sadike


Pri nakupu bodimo prav tako pozorni, da bodo zdrave in dobro razvite. Dobro si oglejmo cele rastline, ki morajo imeti čvrsto steblo, krepke liste, biti morajo lepe sveže barve in imeti povrhu še izrazit vonj, dobro razvit mora biti tudi koreninski sistem.

Vsaka trajnica svoj lonček


V lončkih lahko gojimo tako rekoč vsa zelišča, ki jih potrebujemo, tako enoletnice kot trajnice, ki lahko v isti posodi rastejo več let. V ustreznih razmerah bodo lepo rasli peteršilj, bazilika, majaron, šetraj, meta, melisa, drobnjak, rožmarin, žajbelj, origano, lovor, kumina, komarček ... Ker pa imajo posamezne rastline drugačne potrebe oziroma zahteve, zlasti kar se tiče vlage in svetlobe, je najbolj priročno, da jih sadimo vsako v svoj lonček.

Če nam je pri srcu skupna zasaditev, bodimo pozorni, da rastline dobro uspevajo v podobnih razmerah. Poglejmo primer: majaron, timijan, origano in bazilika za uspešno rast potrebujejo veliko svetlobe, najbolje kar neposredno sonce, da jim bo toplo, peteršilj, drobnjak in meta pa bodo prav lepo rasli tudi v hladnejšem in temnejšem kotu kuhinje.

Redno obtrgujemo in obrezujemo


Zelišč v lončkih ne puščajmo, da bi rasla kar vnemar. Da bi jih oblikovali v lepe grmičke in spodbudili rast novih listov, jih sproti obtrgujmo in obrezujmo. Odstranjujmo morebitne cvetove pa tudi nezaželene poganjke, da se rastlina ne bi preveč razrasla.
Priporočamo še: Krompirjeva solata s fižolom in bučnim oljem

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: OKrasyuk/Getty Images
Datum Objave: 1.11.2023 ob 07:11

Več iz te teme:

zeliščatrajnice

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja