Zapeljivi okusi Španije

Če ste kdaj obiskali tamkajšnje tapas bare, vinoteke ali restavracije, ste ustvarili veliko spominov. Obudimo jih ali pa ustvarimo nove – v naslednjih dneh bo v Lidlovi ponudbi v okviru španskega tedna obilica vrhunskih izdelkov. Pripravite si nekaj tipično španskega: za raznolike tapase izberite kakšen dober sir, mogoče znameniti ovčji manchego, kruh pomočite v ekstra deviško oljčno olje in ga pokrijte s kuhanimi kozicami, mariniranimi v česnu in zeliščih. Izberite sloviti pršut jamon serano ali gran reservo. Skodelice napolnite s slastnim vloženim česnom, črnimi ali zelenimi olivami, narežite slovito, rahlo pikantno klobaso chorizo ali pa jo kupite že narezano. Ponudba je pisana in kakovostna ter je prava podlaga za prijetno druženje ob kozarcu vina.

Lidl ponuja izvrstno zelenjavo za slastno hladno juho gaspačo. Če niste razpoloženi za lupljenje, rezanje, miksanje, je na voljo različica v tetrapaku. Po treh, štirih urah v hladilniku jo pripravljeno nalijete v skodelice, pokapljate z malce oljčnega olja, popoprate, dodate nekaj krutonov (na maslu popečene kocke kruha), nekaj listov bazilike in svojim domačim ali gostom ponudite krasno osvežitev v prihajajočih vročih dneh.
Najbolj znana in priljubljena jed, ki jo pripravljajo na vseh koncih Španije, je paella (izg. paeja), jed z rižem, v katero dodajo meso, morske sadeže in zelenjavo. Kakšni bodo dodatki, je odvisno od tega, v katerem delu države je pripravljena. Mavri, arabski osvajalci, so na začetku 8. stoletja za dolgih 800 let okupirali današnjo Španijo ter s sabo prinesli različna znanja, kulturo in navade, tudi kulturo sajenja riža. V nacionalnem parku Albufera na jugovzhodu še danes gojijo riž, to območje velja za zibelko paelle, prva je namreč nastala v okolici Valencie. Mesto ima sicer več kot 200 jedi z rižem, vodi seveda paella. Nastala je kot kmečka jed, ki so jo v 15. stoletju za kosilo na odprtem ognju pripravljali delavcem na riževih poljih. Prva in osnovna je bila mesna, pripravljali so jo s piščancem, zajcem, polži in sezonsko zelenjavo. Tudi riž je posebne vrste, imenuje se bomba ali valencijski riž. Je kratka do srednjezrnata sorta, ki med kuhanjem ne postane lepljiva. Ima visoko vsebnost amilaze, ki preprečuje, da bi se sprijemal, ter sposobnost, da vpije dvakratno ali trikratno količino vode, dobro ohrani svojo strukturo. Jed je dobila ime po plitvi ponvi, v kateri se pripravlja, po latinski besedi patella. Španci še danes na mizo postavijo ponev in domači z žlicami jedo neposredno iz nje. Gre za jed, ki združuje domače in prijatelje. V Lidlu dobite vse – komplet za pripravo paelle vsebuje riž, ekstra deviško oljčno olje, ponev in mešanico zelišč. Kupite še zamrznjene rdeče kozice ali zamrznjene školjke klapavice brez lupine ali mešane morske sadeže in pripravite slastno morsko različico. Ali pa izberite že pripravljeno zamrznjeno paello z morskimi sadeži. Če bi jo želeli pripraviti sami, je spodaj recept ali pa obiščite Lidlovo spletno stran z recepti za še več kulinaričnih idej.

Paella s piščancem in rakci
Sestavine:
300 g srednjezrnatega riža
300–350 g piščančjih prsi
200 g izluščenih repkov rakcev
1,2 l piščančje jušne osnove
4 žlice oljčnega olja
1 srednje velika čebula
2–3 stroki česna
1 rdeča paprika
1 skodelica svežega ali zamrznjenega graha
pol čajne žličke žafranovih nitk (če jih nimate, lahko uporabite posušene cvetne nitke žafranike, ki bodo rižu dodali rumeno-oranžno barvo)
nekaj vejic svežega peteršilja
sol in sveže mleti poper
Čas priprave: slabih 45 minut
Piščančje prsi narežemo na grižljaj velike kose, posolimo in rahlo popopramo. Očiščeno rdečo papriko narežemo na kocke ali trakce, olupljeni česen in čebulo drobno nasekljamo. Žafranove nitke namočimo v pol dl vroče vode in pustimo stati. Rakce umijemo in posušimo. Oljčno olje segrejemo v veliki ponvi in dodamo piščančje meso, med mešanjem ga na srednji temperaturi pražimo približno pet minut. Dodamo nasekljano čebulo in dušimo, dokler ne postekleni, nato dodamo česen in vodo z namočenim žafranom. Premešamo in pustimo, da vre dve ali tri minute. Dodamo grah in papriko ter vse skupaj med mešanjem kuhamo dve minuti. Zdaj dodamo riž in vse zalijemo z vročo piščančjo osnovo. V nepokriti ponvi naj ob občasnem mešanju vre dobrih 15 minut. Pokusimo, ali je riž kuhan, če je treba, dodamo še malo jušne osnove ali vode. Dodamo rakce, po okusu posolimo in popopramo ter pustimo, da vse skupaj vre še dobrih pet minut. Ko tekočina povre in je riž kuhan, v paello vmešamo sesekljani peteršilj (za slabo pest). Preden jo postrežemo, naj pokrita počiva pet minut. Odlična spremljava bo sadno sveže belo vino – špansko ali slovensko. Preverite Lidlov vinski katalog za najboljšo vinsko spremljavo.
Dober tek in na zdravje!
Mira Šemić, kulinarična poznavalka in vinska akademikinja
Naročnik oglasne vsebine je Lidl Slovenija