10 nasvetov, kako ravnati, da bo po koncu kuhanja vse čisto

Kuhamo radi, pospravljamo pa z malce manj veselja.

Priznamo, skuhati kosilo med tednom ni mačji kašelj. Načrtovanje obrokov vnaprej seveda pomaga, a kljub temu je postanek za štedilnikom po službi skoraj obvezen. In ko se na hitro lotimo testenin, si želimo, da kuhinja ne bi bila videti, kot da jo je zajel tornado.

A brez skrbi, ni razloga za slabo voljo. Čista kuhinja po skuhanem kosilu je lahko resničnost. A le, če se boste držali spodnjih nasvetov, ki vam bodo pomagali vse pospraviti še preden kosilo postavite na mizo.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: hitri in poceni recepti za vsak dan

Pričnite s čisto kuhinjo

Če je kuhinja že razmetana, ko se lotite kuhanja, težko obljubimo bleščeče rezultate. Zato vedno poskrbite, da je v kuhinji red, ko pričnete s kuharijo. Tako boste za pripravo obroka porabili tudi manj časa, saj ne boste iskali nožev in loncev, ki umazani čakajo v koritu.

Pred kuhanjem izpraznite pomivalni stroj

Preden odprete prve sestavine, najprej izpraznite pomivalni stroj. Tako boste med kuhanjem vso že uporabljeno posodo lahko sproti zlagali vanj in preprečili, da bi umazana posoda čakala na pultu, ostanki hrane na njej pa se sušili.

Sestavine, ki jih ne potrebujete več, takoj vrnite v hladilnik

Zlato pravilo! Vse, česar ne potrebujete več, nemudoma vrnite v hladilnik. Tako na pultu ne bo gneče, živila pa se ne bodo kvarila. Če jih boste na svoje mesto vrnili takoj po uporabi, ste že na pol poti do pospravljene kuhinje.

Kupite že narezane sestavine

Rezanje zelenjave in mesa lahko povzroči pravo razdejanje. Da se temu izognete, v trgovini kupite že narezane sestavine, ki vam bodo prihranile tudi ogromno časa.

Uporabljajte papir za peko

Papir za peko ni uporaben le za piškote. Prepognite ga v opekač za kruh in tako preprečite, da bi se sir razlil po napravi. Papir lahko uporabite tudi na ponvi (če na primer pražite piščanca), po njem pa lahko razgrnete tudi sestavine, ki tako ne bodo umazale pulta. Ko ga ne potrebujete več, ga le zmečkate in vržete v smeti.

Pripravite sestavine, preden začnete kuhati

Sploh, če imate majhno kuhinjo, bodo sestavine na vašem pultu naredile pravo gnečo. Zato jih ob začetku kuharije odmerite in takoj vrnite na svoje mesto. Na pultu boste tako imeli več prostora, med kuhanjem pa vam ne bo treba razmišljati, kje so živila.

Kaplje brišite sproti

Med kuhanjem se seveda dogajajo packarije. A če jih obrišete takoj, z njimi ne bo težav. Nikar jih ne pustite čakati, da se posušijo. Zasušeni madeži bodo zahtevali kar nekaj drgnjenja.

Tekoča voda je vaš glavni adut

Posodo, ki ste jo uporabili, vedno takoj sperite pod tekočo vodo. Večina ostankov hrane na njej se bo tako sprala že sproti, na koncu pa boste vse le še zložili v pomivalni stroj. Najbolj pridni to lahko naredite že med kuhanjem.

Koš za smeti postavite poleg sebe

Morda se sliši čudno, a če boste ob začetku priprave hrane koš za smeti postavili poleg sebe, bo kuhinja po koncu veliko bolj pospravljena. Tako boste namreč lahko sproti zavrgli vso embalažo in ostanke hrane, ki bi sicer obležali na pultu. Prav tako se boste izognili prstnim odtisom na omarici, ko boste želeli z umazanimi rokami zavreči odpadke.

Preberite še: S temi triki bo dolgočasna jutranja kaša postala odličen polnovreden zajtrk

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed