5 stvari, ki jih nikoli ne počnite, ko pomivate kuhinjska tla

Nekaj potegov z mokro krpo bo dovolj, a pazite, brez spodnjih neumnosti.

Pospravljanju v kuhinji nikoli ni konca, kako pogosto pa čistite tla? Najverjetneje je to odvisno od različnih dejavnikov. Kako pogosto kuhate, ali z vami živijo majhni otroci, imate v stanovanju kakšnega štirinožnega prijatelja, pogosto pečete …

Verjetno se je najbolje držati pravila, da počistimo, ko je to potrebno. Kako pa se je najbolj pametno lotiti dela? Spodaj preverite, česa pri čiščenju tal nikar ne počnite.

Nikoli ne pričnite s tlemi

Pomivanja tal se vedno lotite šele takrat, ko ste v stanovanju postorili vse ostalo. Nikar naj to ne bo prvo opravilo. Pred tem vedno počistite ostale površine, saj bosta prah in umazanija pri tem frčala na vse strani in pristala ravno na podu. Najbolje je, da se vedno držite načela, da s pospravljanjem pričnete pri vrhu in nadaljujete proti tlom.

Ne pozabite najprej pomesti

Ali posesati. Le pazite, da ne preskočite odstranjevanja večjih delcev. Če se boste lotili pomivanja neposesanih ali nepometenih tal, boste po površini le razmazali morebitne drobtine, kosme prahu in drugo umazanijo. Pomivanja se tako vedno lotimo čisto na koncu.

Ne pretiravajte z vodo

Razen, če imate po tleh položene ploščice, previdno z vodo. Parkete, laminate ali celo vinil namreč lahko nepopravljivo poškodujete, če boste pretiravali s tekočino. Slednja se lahko vpije v tla in ta nabreknejo. Talne površine raje pomivajte tako, da vodo nanesete na krpo, nikoli pa je ne polivajte kar po podu.

Previdno s čistili

V kuhinji imamo pri roki marsikatero univerzalno ali večnamensko čistilo, a ko čistimo tla, moramo ravnati previdno. Razmaščevalci ali druga agresivna čistila lahko na tleh pustijo sledi. Lahko se zgodi, da čistilo prične raztapljati lak na podu, spremeni pa lahko celo njegovo barvo.

Nikar ne odlašajte

Tako kot pri pomivanju posode tudi pri tleh priporočamo, da z opravilom ne odlašate. Prej, kot se boste spravili nad umazanijo, hitreje boste opravili z delom. Nikar si ne puščajte čiščenja za jutri ali pa kdaj drugič. Takrat bo čiščenje le še bolj zahtevno, madeži pa bolj trdovratni.

Preberite še: Materiali v kuhinji, ki jih nikar ne pomivajte z vodo

Fotografija: SeventyFour/Getty Images

 

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed