5 stvari, ki jih o svoji pečici niste vedeli

Kaj je skupnega vsem trem zgodbam o mojstrovinah slovenskih gospodinj? Pravljičnost, odličnost, slastnost – predvsem pa pečica. December je mesec, ko se morajo te res izkazati, saj pečejo še tisti, ki se drugače tega otepajo. Veste o njih vse?

Več umazanije, manj učinkovitosti

Zazrite se vase in si priznajte, kdaj ste nazadnje očistili svojo pečico? Je na dnu še vedno zažgani ostanek sladkega jabolčnega soka, ki se je prelil iz pekača zadnje jabolčne pite? Je pogled skozi okence pečice od prismojene masti rumenkast, kot bi si ogledovali fotografije v sepija tehniki?

Poleg tega, da je packasto, imajo vsi v pečici puščeni madeži tudi svoj učinek: zaradi njih prevaja manj toplote, kakor to od nje pričakujete. Najbrž ne dramatično manj, vseeno pa je nesmiselno to dopuščati. Če pa kdo ve, kako se umazanija zavleče med stekli na vratcih, naj nam sporoči, kajti nam je to večna uganka.

Priporočamo:  To je najboljši način za čiščenje pečice brez kemikalij in agresivnih detergentov

Ventilacija

Zakaj se nam tako pogosto zgodi, da vključimo ventilatorsko pečico, pa se nam hrana speče toliko hitreje, da jo kar malce zažgemo? Zaradi tega, ker zrak po vsej pečici nikdar ni enake temperature, ne nazadnje tudi telesa, ki ogrevajo stene pečice in prek njih hrano, priključujemo različno: zdaj zgoraj in spodaj, enkrat samo zgoraj, pa sprednja stena nikdar ne ogreva in podobno. Ventilatorsko delovanje pečice omogoča večje in predvsem bolj enakomerne temperature zato, ker zrak ves čas meša in razporeja po pečici in teh razlik ni več.

Pri temperaturi pa je treba upoštevati tudi to, da vroč zrak dobesedno buhne ven, vsakič ko odpremo vratca, in temperatura izjemno hitro pade, tudi za 25 stopinj, zato to dejanje, ki se mu težko upremo, kajti mamijo nas čudovite arome, ki pre­plavijo prostor – vendarle ni najbolj pametno. Zaradi tega tudi pečico vedno vnaprej ogrejemo: ko zapremo vratca, se pri razgreti pečici nastavljena temperatura hitro vrne.

Višje pozicionirana pečica je veliko bolj prijazna za uporabo.

Pozicija pečice

Vsi, ki imate pečico vgrajeno pod štedilnikom in se morate k njej sklan­jati, to v nekem trenutku začnete obžalovati, če ne prej, ko si kupite še kako veliko litoželezno posodo. Mnogi si potem kupijo tudi obravnavo pri kiropraktiku. Pečico je smiselno, če je mogoče, montirati na višino, da jo upravljate zravnani.

Para

Zakaj v pečico, zlasti ob peki kruha, dodajamo vodo: zato, ker v prvih nekaj minutah peke, ko se kruh najhitreje napihuje, omogoča, da povrhnjica ostane mehka in se ne zasuši na visoki temperaturi, ki je za peko kruha potrebna. Zato lahko kruh hitreje narašča. Pozneje vlaga omogoča, da skorjica ostane hrustljava in se kruh hitreje speče. Voda nam­reč vročino odlično prevaja, kar je spoznal še vsak, ki si je kdaj nataknil mokro kuhinjsko rokavico in prijel razbeljen lonec.

Vroče in hladne točke

Vsaka pečica ima svoje muhe, svoj način, predvsem pa točke, kjer bo najbolj grela, in tiste, kjer bo najmanj. Z leti uporabe vsak to izkustveno spozna, pri novi pečici pa si najhitreje pomagate z mletim kokosom (ker je pač bel): razporedite ga na pekač, postavite v razgreto pečico in takoj vam bo jasno, kje so njene vroče in kje hladne točke.

Priporočamo še: Kako očistiti mikrovalovno pečico v petih minutah

Fotografije: Sonja Ravbar

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed