7 presenetljivih načinov, kako v kuhinji uporabiti gumijaste elastike

Gumijaste elastike v kuhinji pridejo zelo prav. Pa veste, za kaj vse jih lahko uporabite?

Čeprav gumijaste elastike največkrat najdemo med pisarniškim materialom, radi pa jih uporabljajo tudi v raznih skladiščih, so nam v veliko pomoč tudi v kuhinji. Gotovo ste z njihovo pomočjo že zatesnili kakšno živilsko embalažo. A prav pridejo tudi za druge trike, ki vam bodo v teh dneh olajšali praznično kuharijo!

Preberite tudi: Komolce z mize – staro pravilo, ki še vedno vzdrži

Določite debelino testa

Če želite, da bo vsak pladenj piškotov enake debeline, si lahko pri tem pomagate z elastikami. Na vsako stran valjarja nataknite po eno. Tako bo testo debelo ravno toliko, kolikor elastika. Če pa si želite debelejšega testa, na valjar nataknite več elastik hkrati. Uporabite jih toliko, kolikor debelo testo si želite.

Uredite recepte

Tudi vi doma hranite skrinjico receptov vaše babice, ki je polna kartic in kartončkov z recepti? Organizirajte jih po kupčkih in podobne recepte skupaj pritrdite z gumijasto elastiko. Kakšen red bo to!

Regulirajte dozo detergenta

Če imate doma stekleničko z dozirnikom, ki na vaše roke ali gobico vedno iztisne preveč detergenta, lahko na paličico detergenta napletete elastiko. Tako s pritiskom v stekleničko ne boste porinili celotnega patenta, temveč le do tam, do kjer bo segala elastika. Še posebej uporabno, če imate doma majhne otroke, seveda pa tudi nadvse ekonomično!

Umirite desko za rezanje

No, saj vemo, da ta navadno ne skače po kuhinji, a lesena ali plastična plošča lahko drsi po kuhinjskem pultu, s tem pa tvegate, da se urežete v prst! Tu si spet lahko pomagamo z gumijastimi elastikami in sicer tako, da na vsako stran deske nataknemo po eno elastiko. Ta bo ustvarila tolikšno trenje, da se deska ne bo premikala, mi pa se bomo lažje lotili sekljanja.

Pritrdite vrečko za smeti

Če imate doma malce večje elastike, jih lahko poveznete čez vrečko za smeti, ko jo položite v smetnjak. Tako ne bo uhajala z robov in bo ostala pri miru, dokler se ne odločite, da je dovolj polna, jo odstranite in odnesete v »velike« smeti.

Ohranite sveže sadje

Če radi hrano pripravljate vnaprej, veste, kako hitro porjavijo jabolka, hruške in podobno sadje. S pomočjo elastik pa lahko vseeno pripravite sadni prigrizek, ne da bi porjavel. Narežite jabolko na krhlje, ga sestavite nazaj v cel sadež, nato pa preko njega nataknite elastiko, ki bo krhlje držala tesno skupaj.

Odprite zategnjen kozarec

Včasih porabimo kar nekaj časa, da odpremo dobro zatesnjen kozarec kislih kumaric ali marmelade. Če nam roka drsi in ne moremo dobiti pravega oprijema, na pokrovček nataknemo elastiko. Ta bo povečala trenje in nam pomagala, da kozarec odpremo brez večjih težav.

Zavarujte kuhalnico med kuhanjem

Če tudi vi sodite med tiste, ki velikokrat v loncu pozabijo kuhalnico ali žlico, nato pa ta zdrsne v lonec in se potopi v juho, naj vam pomagamo še z zadnjim nasvetom. Na ročaj nataknite gumijasto elastiko v višini roba lonca. Tako boste preprečili drsenje in packarijo, ki jo povzroči žlica, ko pade v lonec.

Preberite še: Vsi triki, ki jih morate poznati, ko pripravljate snežene kepe

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed