Kdaj zamenjati kuhinjsko krpo

Vse, kar morate vedeti o kuhinjskih krpah.

Verjetno si mislite, ta je pa dobra: le kaj bi lahko izvedeli o kosu blaga, s katerim pobrišemo pomito posodo! Resnica pa je, da lahko nepravilna uporaba kuhinjskih krp povzroči marsikatero nevšečnost. Ker jih navadno uporabljamo na mokrih površinah, so pravi raj za življenje bakterij, zato je pravilna skrb ključnega pomena za kuhinjsko higieno. Kaj moramo torej vedeti o kuhinjskih krpah?

1. Po uporabi jih posušite

Mokre krpe nikakor ne pustite, da zmečkana obleži na kuhinjskem pultu, temveč jo vedno razprostrite, da se posuši. Tako preprečite, da bi se v vlažnem okolju razvil dom za bakterije.

Preberite še: Kdaj ste nazadnje zamenjali gobico za pomivanje posode?

2. Redno jih menjujte

Trije dnevi se morda ne slišijo veliko, a če kuhate trikrat na dan, ste krpo uporabili kar nekajkrat. Vsekakor bodite pozorni na to, da jo zamenjate takoj, ko se umaže in ne šele takrat, ko bo pričela oddajati neprijeten vonj. Če pa ste z njo pobrisali pult, na katerem ste pripravljali surovo meso, jo vsekakor nemudoma vrzite v pranje.

3. Ne perite jih z drugimi oblekami

Tako kot brisače, tudi kuhinjske krpe potrebujejo svoj lasten cikel v pralnem stroju. Ker so zelo umazane, jih ne mešajte med vaša oblačila, vedno pa jih operite na najvišji temperaturi, saj boste le tako poskrbeli, da bodo ponovno sterilne.

4. Ne uporabljajte mehčalca

Že res, da bodo tako lepo dišale, a mehčalec tkanino obda s tanko plastjo, ki jo boste nato prenesli na vašo posodo, poleg tega pa bo še dodatno spodbudil zadrževanje vlage v krpah.

Preberite še: Prednosti in slabosti plinskega štedilnika

5. Preden jih operete, jih posušite

Mokrih krp nikakor ne vrzite v koš za umazano perilo, saj se bodo v njih pričele razvijati bakterije, dobile pa bodo tudi precej neprijeten vonj.

6. Investirajte v dobre krpe

Celo pri kuhinjskih krpah lahko opazite razliko v kakovosti, predvsem boste opazili, da nekatere krpe nikakor ne opravijo svojega dela. Izberite tako, ki je dobro vpojna ter za seboj ne pušča sledi, vsekakor pa izberite tudi takšne, katerih vzorec vam bo malce polepšal vsakodnevna kuhinjska opravila.

Preberite še: Naravni triki, s katerimi boste odgnali neprijeten vonj iz kuhinjskega odtoka

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed